Fornuft og følelser

Ludwig Wittgenstein (1889- 1951). Navnet i seg selv gir vage assosiasjoner til en mystisk og distansert figur, med fjernt blikk og tragiske undertoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Svartkledde intellektuelle husker nok et og annet om postmoderne språkspill fra Blindern, mens folk flest muligens har fått med seg at filosofen var en tidlig såkalt norgesvenn, med egen hytte i Skjolden. Mer enn dette vet likevel de færreste. Svært få leser Wittgensteins verker i dag, selv om interessen for ham kanskje aldri har vært større. Dette paradokset skaper grobunn for mye sekundærlitteratur, som tilbyr hendige versjoner av krevende tankerekker. Slike finnes det mange av, og her kommer en til.

Hederlig

Forlagsmannen Knut Olav Åmås påpeker selv, i sin egen bok om Wittgenstein, hvordan mange vender seg bort fra kildene og søker til annenhåndslitteraturen. Kanskje ikke så rart, i lys av filosofens

18000 etterlatte manuskriptsider, skrevet i utradisjonell, poetisk og etter sigende «labyrintisk» form. Åmås har valgt å presentere Wittgensteins tenkning i lys av biografiske og kulturelle sammenhenger, og resultatet er blitt en hederlig tilvekst til Gyldendals Ariadne-serie. Forfatteren foretar klare grep fra starten av, og velger å fokusere blikket heller enn å favne for vidt i sitt tema. Det er leseren takknemlig for. Som den ytterst kunnskapsrike og nøkterne akademiker han er, greier Åmås å formidle Wittgensteins sammensatte og sære personlighet - og hans like motsetningsfulle filosofi - på så saklig vis at man henger godt med på ferden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer