Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fornuft og forkjølelser

Vi må arbeide for mer åpenhet og vi må snakke om viktigheten av å se hverandre. Så får vi heller tåle at noen mener det handler om lette forkjølelser.

FOREBYGGER:  Vi vet at inkluderende skoler og arbeidsplasser forebygger psykiske problemer og hjelper oss å takle motgang, skriver Bent Høie (bildet).
Foto: Frank Karlsen
FOREBYGGER: Vi vet at inkluderende skoler og arbeidsplasser forebygger psykiske problemer og hjelper oss å takle motgang, skriver Bent Høie (bildet). Foto: Frank Karlsen Vis mer
Debattinnlegg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin nyttårstale sa statsministeren at det er viktig at vi viser omtanke for hverandre. Det fikk Dagbladets kommentator Marie Simonsen til å hevde at regjeringen legger mer vekt på lette psykiske plager som går over av seg selv, enn på tyngre lidelser som krever behandling. Simonsen kaller de forbigående plagene psykiatriens forkjølelser.

Vi kan gjerne bruke denne metaforen: Og ja, det stemmer at de fleste forkjølelser går over av seg selv. Det holder som regel med halspastiller og litt omsorg. Det stemmer også at mange psykiske plager går over av seg selv. Vi vet at inkluderende skoler og arbeidsplasser forebygger psykiske problemer og hjelper oss å takle motgang. Å være del av et fellesskap gjør oss mer motstandsdyktige i vanskelige tider. Å bli sett gjør oss sterkere. Dette er halspastillene og omsorgen som gjør det lettere å takle psykiatriens forkjølelser.

Dagbladets kommentator antyder at regjeringen får flere til å falle utenfor ved å kartlegge resultater i skolen. Hun tar feil. Å ha oppmerksomhet på kvalitet og skape en bedre skole er nettopp viktig for å hindre at barn og unge faller utenfor. Vi vet jo at de som faller fra på skolen ofte faller utenfor arbeidslivet også. Og vi vet at de som blir stående utenfor skole og arbeid oftere blir syke - også psykisk.

De fleste forkjølelser går over av seg selv. Men en forkjølelse kan bli til bronkitt. Og en bronkitt kan bli til lungebetennelse. Når feberen stiger og pusten blir tung er det ikke lenger nok med pastiller. Da trenger du behandling.

Vi vil satse på psykisk helse. Derfor skal vi bygge ut lavterskeltilbud i kommunene og styrke behandlingstilbudet i spesialisthelsetjenesten. I den norske helsetjenesten må vi også bli bedre på mestring. Ikke alle som sliter psykisk blir helt friske. Da trenger de hjelp og støtte til å leve med sykdommen.

Det er ofte behandlingsplasser og budsjettøkninger som imponerer mest når politikere skal vise vilje til satsing på psykisk helse - både blant politiske kommentatorer og andre. Men hvis vi skal møte utfordringene på dette området er vi nødt til å gjøre mer enn å behandle. Vi må også forebygge ved å styrke skolenes og arbeidsplassenes arbeid mot mobbing og utenforskap. Vi må arbeide for mer åpenhet og vi må snakke om viktigheten av å se hverandre. Så får vi heller tåle at noen mener det handler om lette forkjølelser. Etter vårt syn handler det om fornuft.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!