Fornuftens død?

Forholdet mellom natur og kultur har lenge vært et stridstema i vitenskapelige kretser, og meningene er delte - om hvorvidt våre liv primært blir styrt av gener og følelser eller rasjonell fornuft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De fleste forstår at det vil måtte dreie seg om en vekselvirkning her, og at den menneskelige fornuft - tross sine mange skrøpeligheter - fremdeles har enkelte klare fortrinn. I alle fall når alternativet er irrasjonalisme, kritikkløs nyreligiøsitet eller generelle oppløsningstendenser. Noe slikt mener også forskningsjournalisten Bjørn Vassnes, som ønsker å berge den mye utskjelte fornuften - nettopp ved å gå i rette med den.

Han viser hvordan den såkalte «myten om fornuften» har oppstått og utviklet seg siden 1600-tallet, for så å peke på hvordan dagens menneskesyn står i ferd med å bli omformet under det han kaller den «kognitive revolusjonen». Det handler om en helt ny vitenskap, hevder forfatteren - en ny type naturalisme som vil kunne revolusjonere synet på menneskelig tankevirksomhet. Dette vil så bidra til å viske ut det særegent vestlige skillet mellom fornuft og følelser, og slik sett gjøre fornuftsbegrepet mer inkluderende og «menneskelig», om man vil. «Men først og fremst handler denne boka om å orientere seg i en forvirret verden,» som forfatteren skriver i innledningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer