DEBATT

Debatt: stipend for studenter

Fornuftig å gi studentene sterkere incentiver for å fullføre utdanning

Vi satser på lærere – og lærerstudenter. Vi foreslår å endre stipendordningen slik at den oppmuntrer flere til å fullføre.

VIL FÅ UTBETALT LIKE MYE: Det er viktig å påpeke at endringene ikke vil gi studentene mindre å rutte med mens de studerer, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
VIL FÅ UTBETALT LIKE MYE: Det er viktig å påpeke at endringene ikke vil gi studentene mindre å rutte med mens de studerer, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For mange studenter fullfører ikke den graden de starter på. Det er dårlig nytt for Norge og for den enkelte. Derfor foreslår vi å endre stipendordningen slik at den oppmuntrer flere til å fullføre. I tillegg sørger vi for at studenter får 2 700 kroner mer i studiestøtte neste år, hvis regjeringens forslag til statsbudsjett vedtas.

Det er en utfordring at bare litt over seks av ti som begynner på høyere utdanning i Norge fullfører en grad. Det er lavere enn OECD-snittet, der nesten åtte av ti fullfører. Det er ingen gode grunner til at vi skal ligge så langt under snittet. Jeg mener det er bekymringsverdig at så mange er innom høyere utdanning i Norge uten å ta en grad.

Regjeringen vil derfor legge om ordningen for omgjøring av lån til stipend, for å gi studentene sterkere insentiver til å fullføre påbegynte utdanningsløp. I dag er det bare antallet avlagte studiepoeng som avgjør hvor mye av studielånet som kan bli omgjort til stipend. Vi vil at også fullføring av grader skal ha noe å si for hvor mye man skal få omgjort til stipend.

Det er viktig å påpeke at endringene ikke vil gi studentene mindre å rutte med mens de studerer. Alle vil få utbetalt like mye støtte som i dag. Men for dem som tar utdanning som ikke fører frem til en avlagt grad, vil ikke like mye av lånet bli omgjort til stipend når utdanningen er ferdig. Frank Aleksander Bræin, leder av Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet, skriver i Dagbladet 9. november at regjeringen foreslår å svekke studiestøtten neste år. Det er en urimelig beskrivelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer