Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fornuftig atomavtale

Ingress

Meninger

ETTER HARDE forhandlinger og stor skepsis klarte Sikkerhetsrådets fem faste medlemsland sammen med Tyskland natt til i går å bli enige med Iran om en avtale om Teheran-regimets atomprogram. Avtalen forplikter Iran til å holde anrikningsgraden av uran på maksimum fem prosent, langt mindre enn det som kreves for å utvikle atomvåpen. Iranerne må også godta daglige inspeksjoner fra Det internasjonale atomenergibyrået, IAEA. Samtidig vil noen av FN-sanksjonene mot iranerne bli lettet på, noe som vil bety at landet vil få mer penger å rutte med.

DET ER VERDT å merke seg at avtalen bare gjelder for seks måneder, og først da kan man vite om et atomsamarbeid med Iran er liv laga. Men det er all grunn til å ønske den velkommen og gi iranerne en sjanse til å vise at de mener alvor. Det er trolig at valget av Irans president Hassan Rouhani har vært en avgjørende faktor, selv om enkelte medier melder at det pågikk hemmelige atomsamtaler mellom USA og Iran også før Rouhani kom til makta. Uansett er det Irans åndelige leder Ali Khamenei som har det siste ord.

UTENRIKSMINISTER Børge Brende sier at avtalen er en seier for demokratiet, og uttalelsen føyer seg inn i en rekke positive kommentarer verden over. Men det er også motstandere. Mange i Kongressen i USA er misfornøyd, det samme er Saudi-Arabia og flere andre arabiske land. Men mest rasende er Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Han sier det er en dårlig og farlig avtale som kan koste dyrt og understreker at israelerne ikke er bundet av den. Netanyahu gjør det klart at han tror iranerne bare lurer utenverdenen og at målet deres fremdeles er å utrydde «den eneste jødiske staten i verden». På en pressekonferanse i går sa han også at hans oppgave er å forsvare denne staten.

AT ISRAELERNE vil motarbeide avtalen med alle politiske midler, vet vi. Spørsmålet er om de nå vil gjøre alvor av å bombe de iranske atomanleggene, slik de lenge har lagt planer for. Flere militære ledere i Israel advarer sin politiske ledelse om ikke å gjøre noe slikt uten støtte fra USA. Vi får håpe Netanyahu hører på advarslene. Men vi må heller ikke glemme at den harde kjerne innen presteskapet i Iran er imot denne avtalen. Derfor er det viktig at man også fra vestlig side viser politisk kløkt de neste seks månedene.