Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fornybar energi alene greier ikke å møte energibehovet

Europa er helt avhengig av norsk gass for å kunne nå klimamålene.

MER GASS: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass, mener det er nødvendig å lete etter mer gass, ikke mindre.
MER GASS: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass, mener det er nødvendig å lete etter mer gass, ikke mindre. Vis mer
Meninger

Alle vi som mener samfunnet best løser de store oppgavene i fellesskap, bør være opptatt av ett viktig tema: Hvordan kan vi løse klimautfordringene og samtidig gi verdens befolkning muligheten til et bedre liv?

Paris-avtalen er et gjennombrudd. Norsk olje- og gassindustri skal, sammen med annen norsk og europeisk industri som inngår i det europeiske kvotesystemet, redusere klimagassutslippene med hele 43 prosent før 2030.

Europa er helt avhengig av norsk gass for å kunne nå klimamålene. For hver enhet kull som kan byttes ut med norsk naturgass blir klimagassutslippene halvert.

Gassen fra Norge til Europa tilsvarer ti ganger Norges samlede vannkraftproduksjon. Dersom denne energien skulle leveres med atomkraft, måtte det bygges 160 nye atomkraftverk. Vil vi det? Eller det måtte settes opp 160.000 vindmøller. Er det realistisk? Fornybar energi alene greier ikke å møte energibehovet.

Det enkelte olje- og gassfelt leverer mindre jo eldre det blir. Skal vi kunne levere den gassen Europa trenger må vi derfor finne ny gass. Derfor er det nødvendig å lete etter mer, blant annet i Barentshavet. Industrien er vel kjent med at det vil være langt strengere krav til utslipp i årene fremover.

I 2050 er vi to milliarder flere mennesker på jorden. Det krever mer energi. Derfor må vi bruke energi mer effektivt, produsere all den fornybare energi som er mulig. Vi må redusere bruken av kull til fordel for gass. Vi må utvikle løsninger for å samle opp og lagre karbon. Vi må fortsatt jobbe for prising av klimagassutslipp i alle sektorer globalt.

Aksel Braanen Sterri hevder i en kommentar i Dagbladet at det er betydelige utslipp av metan fra norsk gassproduksjon. Men på norsk sokkel har utslipp av metan blitt rapportert i mange år, og utslippene er små.

Norge er det landet som har minst miljøbelastninger ved produksjonen av olje og gass. Vi har bedre sikkerhet. Vi har de høyeste avgiftene på utslipp. Dersom vi ikke leverer, vil oljen og gassen måtte komme fra land med vesentlig større utslipp.

Olje- og gassvirksomheten har gitt landet vårt muligheten til å utvikle verdens beste velferdssamfunn. Mellom en fjerdedel og en femtedel av statens inntekter kommer fra olje og gass. Det er et valg. Da er det verdt å ta med seg at valget innebærer å gi våre barn dårligere velferd uten at det bidrar til å redusere utslippene, snarere tvert imot.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media