Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Boligpolitikk

Fornyet og forbedret bostøtte

- Svakheter er blitt rettet opp

BOSTØTTE: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner forsvarer endringene i bostøtten..
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BOSTØTTE: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner forsvarer endringene i bostøtten.. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 90 000 norske husstander mottar bostøtte hver måned. Det er en viktig del av vårt sosiale sikkerhetsnett.

SVs Karin Andersen er i Dagbladet 18. mai bekymret for bostøtten. Men regjeringen har rettet opp flere svakheter i bostøtteordningen, som SV, Ap og Sp ikke tok tak i da de satt i regjering.

Siden 2009 har de fleste satsene i bostøtten enten stått stille eller økt mindre enn prisstigningen. Med automatisk prisjustering reparerer regjeringen et stort hull i det sosiale sikkerhetsnettet, og skaper en bedre ordning for mange tusen familier som er avhengig av bostøtte.

Vi har også rettet opp en annen svakhet med ordningen: Frem til nå har ett til to år gamle inntektstall blittbrukt til å beregne bostøtte. Det innebærer at familier med brått fall i inntekt ikke kommer inn i ordningen før etter lang tid.

Nå bruker vi siste måneds inntekt. Dermed vil bostøtten til enhver tid være tilpasset søkernes reelle økonomiske situasjon. Det gjør den mer rettferdig.

Den rødgrønne regjeringen innførte uførereformen, som isolert sett medfører at flere uføre havner utenfor bostøtte-ordningen. For å hindre at mange skulle miste bostøtten, laget regjeringen en overgangsordning.

Regjeringen har gjort flere andre forbedringer: Bostøtten er nå bedre tilpasset barnefamilier med behov for større boliger.

Familier mister ikke lenger bostøtte dersom deres barn har inntekt for eksempel fra en sommerjobb. Bostøtten kan nå gis til flere beboere i bokollektiv. Søkeprosessen gjøres nå enklere og raskere på nett.

Regjeringen vil fortsette å forbedre bostøtten for å styrke denne delen av vårt sosiale sikkerhetsnett.

Hele Norges coronakart