DEBATT

Forræderiet mot Ukraina

Jeg så selv massakren i Kiev

ØYENVITNE: «Jeg stilte opp mine tette øyenvitne-observasjoner fra massakren i Kiev og særlig den blodige torsdag i uke 8 i fjor, 20. Februar 2014. Som NRK-korrespondent i Moskva arkiverte jeg råmaterialet, som viser hva som skjedde», skriver Steinfeld.   Foto: Olga Yakimovich/Reuters
ØYENVITNE: «Jeg stilte opp mine tette øyenvitne-observasjoner fra massakren i Kiev og særlig den blodige torsdag i uke 8 i fjor, 20. Februar 2014. Som NRK-korrespondent i Moskva arkiverte jeg råmaterialet, som viser hva som skjedde», skriver Steinfeld. Foto: Olga Yakimovich/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Koret av røster som tar til orde for å forstå Putin, øker i styrke. Advarslene om å hjelpe Ukraina med annet enn ulltepper mot russiske tanks i sørøst, er like klare. NUPI-forsker Julie Wilhelmsen karakteriserte Majdanmassakren i fjor i NRKs URIX ordrett slik den 7. Mars:

«Og der er nok massakren på Majdan et egentlig skremmende eksempel fordi man så fort konkluderte med at det var Berkut, altså det ukrainske sikkerhetspolitiet, som skjøt dem man sa var 100 demonstranter. Mens det et helt år etterpå har kommet fram ... hva skal jeg si. sterkt og pålitelig materiale, som viser at det kanskje bare var halvparten så mange som ble drept, og for det andre, så ble veldig mange av dem drept av Majdans egne fraksjoner, i et forsøk for nettopp å legge skylden på ukrainske sikkerhetsstyrker.» (Artikkelforfatterens ekstra framheving. )

I sitt tilsvar til den kritikk som jeg reiste dagen derpå, skriver Julie Wilhelmsen hva hun bygger sin støtte til denne hjørnesteinen i russisk propaganda på, og som hun kaller sterkt og pålitelig:

«Denne versjonen har blitt underbygget av en rapport skrevet av Dr. Ivan Katchanovski ved University of Ottawa, samt journalister fra bl.a. Reuters (10. okt. 2014), New York Times (2. jan. 2015), BBC (12. feb. 2015), og Klassekampen (21. feb. 2015).»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.