TILBAKE: Jimmie Åkesson er tilbake som gjest i «Skavlan». Forrige gang førte det til rekordmange klager til Kringkastingsrådet. Foto: TV 2
TILBAKE: Jimmie Åkesson er tilbake som gjest i «Skavlan». Forrige gang førte det til rekordmange klager til Kringkastingsrådet. Foto: TV 2Vis mer

Forrige gang ble det klagestorm. Nå er Jimmie Åkesson tilbake hos «Skavlan»

- Vi er forberedt på reaksjoner, sier Karianne Solbrække i TV 2.

I morgen sendes «Skavlan» for første gang på TV 2, etter at Fredrik Skavlan tok med seg programmet og forlot NRK. Blant gjestene er Sverigedemokraternas omstridte leder Jimmie Åkesson.

Han er gjest i programmet, sammen med sin samboer og politikerkollega Louise Erixon. Forrige gang Åkesson var gjest hos Skavlan førte det til sterke reaksjoner både i Norge og Sverige, og en klagestorm til Kringkastingsrådet.

Rådet fikk den gangen inn hele 3600 klager på intervjuet, som den gangen var rekord. I fjor ble rekorden slått, da det kom inn rundt 6000 klager på NRK-programmet «Faten tar valget», før programmet var blitt sendt.

- Forberedt på reaksjoner

Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2, sier til Dagbladet at de er forberedt på reaksjoner også denne gangen.

- Det er relevant med intervju med en omstridt politiker. Vi er forberedt på reaksjoner, men kanskje mest i Sverige, sier Solbrække.

- Åkesson er en svensk politiker, som den svenske offentligheten har et sterkere forhold til enn den norske. I Norge er innvandringsdebatten mer åpen, og mindre betent enn i Sverige. Det er sjelden lett å forutse alle reaksjoner, men at dette intervjuet blir snakket om og debattert i begge land, er jeg helt sikker på, sier hun.

Forrige gang gikk debatten i norske medier i flere uker om hvorvidt Fredrik Skavlan hadde vært for kritisk i sitt intervju med Sverigedemokratenes partileder Åkesson, som på den tida var sykemeldt på grunn av utbrenthet.

Skavlan ble likevel «frikjent» i Kringkastingsrådets møte, selv om flere av rådsmedlemmene påpekte at det var grunnlag for kritikk.

- Utforske Åkessons synspunkter

I tillegg til klagene om at Skavlan var for tøff mot Åkesson, mente også andre at han skulle vært tøffere. Karianne Solbrække i TV 2 forteller at fredagens intervju både er kritisk, og preget av nysgjerrighet.

- Jeg vil si at intervjuet er en god blanding mellom kritiske spørsmål og en nysgjerrighet på å utforske Åkessons verdier og synspunkter, sier Solbrække til Dagbladet.

NYTT FOR MEG: Fredrik Skavlan uttaler seg før Kringkastingsrådet i 2015 skulle diskutere den rekordstore klagestormen mot hans intervju med partileder Jimmie Åkesson . Video Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

I tillegg til Åkesson og Erixon, er også skuespiller Mikael Persbrandt og komiker Petra Mede gjester. Bryter Stig-André Berge tar også plass i stolen hos Skavlan.

Han rørte mange nordmenn da han i 2016 dediserte OL-bronsen til sin mor, som nettopp hadde gått bort. Men ifølge TV 2 bar Berge også på en annen svært dramatisk og mørk historie, som han vil fortelle om i programmet.