Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forrige gang ble det klagestorm. Skavlan venter flere klager etter i kveld

Forrige gang Fredrik Skavlan møtte SD-leder Jimmie Åkesson, kom klagene om et for tøft intervju. - Fordelen med å bytte kanal er å slippe å stå skolerett for Kringkastingsrådet.

TILBAKE: Fredrik Skavlan tror det blir reaksjoner også denne gangen, når Jimmie Åkesson er tilbake i «Skavlan». Foto: TV 2
TILBAKE: Fredrik Skavlan tror det blir reaksjoner også denne gangen, når Jimmie Åkesson er tilbake i «Skavlan». Foto: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en mye omtalt overgang fra NRKs gullrekke sendes «Skavlan» i kveld for første gang på TV 2.

Blant gjestene i programmet er Sverigedemokraternas omstridte leder Jimmie Åkesson.

Han er gjest sammen med sin samboer og politikerkollega Louise Erixon. Forrige gang Åkesson var gjest hos Skavlan, i 2015, førte det til sterke reaksjoner både i Norge og Sverige.

Kringkastingsrådet fikk den gangen inn hele 3600 klager på intervjuet, som den gangen var rekord.

Skavlan tror det blir reaksjoner denne gangen også.

- Jeg tenker at det blir det. Det vil alltid være noen som mener jeg er for tøff eller for myk. Sånn er det med politikere, og ikke minst polariserende politikere. Det jeg snakker med Åkesson om, er å bidra til denne polariseringen som vi ser nå. Jeg føler ikke at det er et så veldig hardt intervju, men et veldig interessant intervju, sier Skavlan, til Dagbladet

Kroppsspråket

Forrige gang gikk debatten i norske medier i flere uker om hvorvidt Fredrik Skavlan hadde vært for kritisk i sitt intervju med Sverigedemokratenes partileder Åkesson, som på den tida var sykemeldt på grunn av utbrenthet.

Skavlan ble likevel «frikjent» i Kringkastingsrådets møte, selv om flere av rådsmedlemmene påpekte at det var grunnlag for kritikk.

I tillegg til klagene om at Skavlan var for tøff mot Åkesson, mente også andre at han skulle vært tøffere.

- Jeg får også kritikk for at jeg inviterer ham i studio, særlig i Sverige, av folk som mener han ikke skal inviteres. Jeg er opptatt av at det er viktig å gjøre nettopp det, for hvis man ikke snakker sammen, kommer man ingen vei. Men det er også fair å stille krevende spørsmål, for det er et parti som går ganske hardt ut i mange spørsmål, sier Skavlan.

- Hvordan håndterer man folks forventninger til intervjuet rundt en så kontroversiell person?

- Det er kjempevanskelig. Det man må gjøre, er å gjøre det intervjuet jeg selv mener er riktig og balansert, men også interessant, sier han.

Forrige gang Åkesson var i Skavlans studio, fikk sistnevnte også mye kritikk for kroppsspråket sitt, som noen mente tydelig viste at han ikke likte Åkesson.

Da saken ble debattert i Kringkastingsrådet, påpekte Skavlan selv at det hele «begynte å ta preg av en landssviksak».

- Hva har du tenkt rundt kroppsspråket denne gangen?

- Det er veldig vanskelig å svare om kroppsspråket sitt. Jeg fikk masse kritikk for det sist. Men fordelen med å bytte kanal er å ikke måtte stå skolerett for Kringkastingsrådet, sier han humoristisk.

Skavlans versjon av Persbrandt-konflikten

Blant gjestene i programmet er også den profilerte svenske skuespilleren Mikael Persbrandt. I sendingen tar programleder Fredrik Skavlan opp hendelsen fra 2006 da en sjalu og beruset Persbrandt konfronterte ham gjennom en brevsprekk.

- Jeg hadde egentlig ikke tenkt å ha noe fokus på det, men da han kom med sine memoarer, ble det førstesidestoff i både Norge og Sverige. Da tenker jeg at det er rimelig at jeg får løfte fram min versjon, sier Fredrik Skavlan, og tilføyer:

- Det kalles tilsvarsrett, og jeg benytter meg av tilsvarsretten, sier han lattermildt.

Hendelsen ble kjent i fjor da Persbrandt skrev om den i sin biografi «Så som jag minns det».

Her fortalte Persbrandt om hvordan han dro hjem til skuespilleren Maria Bonnevie (44), etter at han hadde fått vite at hun og Fredrik Skavlan (52) hadde blitt et par.

Persbrandt har tidligere vært forlovet med Bonnevie, og han dro hjem til henne for å konfrontere den norske programlederen. Her skrek han til ham gjennom brevsprekken, og til slutt møttes øynene deres på hver sin side av en brevsprekk.

HØYTLESNING: I kveldens sending leser Mikael Persbrandt høyt fra memoarene sine om den gangen han dukket opp, sjalu og beruset, på døren til Fredrik Skavlan og Maria Bonnevie. Video med tillatelse: TV 2 Vis mer Vis mer

- Ting jeg husker annerledes

Skavlan sier til Dagbladet at han ikke tror noen har opplevd noe liknende.

- Dette er ikke noe folk driver og opplever, sier han, og legger til at han synes Persbrandt beskriver det som skjedde på en veldig morsom måte.

- Så er det et par ting der som jeg husker veldig annerledes. Jeg spurte om vi kunne gjøre en rekonstruksjon av hendelsen. Det ble veldig tullete og veldig morsomt, sier Skavlan.

- Boka til Persbrandt kom ut i fjor. Er dette gammelt nytt?

- Det er gammelt nytt, men min versjon er ikke gammelt nytt, sier han.

Persbrandt er for tida aktuell med en forestilling sammen med komiker og Eurovision-programleder Petra Mede.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!