PRISVINNEREN: Tomas Tranströmer feirer Nobelprisen i litteratur 2011 sammen med sin kone Monica. ?Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Scanpix
PRISVINNEREN: Tomas Tranströmer feirer Nobelprisen i litteratur 2011 sammen med sin kone Monica. ?Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/ScanpixVis mer

- Forrige gang endte det med skandale

Dristig å tildele Nobels litteraturpris til en svenske?

(Dagbladet): I går ble det kjent hvem som får Nobelprisen i litteratur 2011. Den gikk til den 80 år gamle svenske poeten Tomas Tranströmer.

De svenske journalistene som hadde møtt opp hos Svenska Akademien i Stockholm jublet av full hals da Tranströmer ble den åttende svensken i prisens historie som mottar prisen.

Kjedelig tildeling I begrunnelsen fra «De Aderton» (Svenska Akademien består av 18 medlemmer) heter det at Tranströmer får prisen «fordi, gjennom hans kondenserte, gjennomskinnelige bilder, gir han oss frisk tilgang til virkeligheten».

Tranströmer er den åttende svensken som har mottatt prisen. Tidligere når prisen har forblitt i Sverige, har det endt med bråk, påpeker Dagbladets litteraturekspert Fredrik Wandrup.

- Forrige gang, i 1974 da Eyvind Johnson og Harry Martinson fikk den, endte det med skandale. Så lenge «De Aderton» sitter i Stockholm, er det alltid en risiko for at de blir beskyldt for å være sjåvinistiske, sier han.

KRITISK: Dagbladets litteraturekspert Fredrik Wandrup mener Tranströmer burde fått prisen for 20 år siden. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
KRITISK: Dagbladets litteraturekspert Fredrik Wandrup mener Tranströmer burde fått prisen for 20 år siden. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

Wandrup mener Tranströmer burde fått prisen tidligere.

- Dette er en ganske uspennende tildeling. Tranströmer er en god og fullverdig poet, og det er bra med en pris til lyrikken. Men de diktene han får prisen for, skrev han for ganske lenge siden. Etter 1990, da han ble rammet av et slag, har han bare kommet med to diktsamlinger. Hvis han skulle fått prisen burde han fått den for 20 år siden, sier Wandrup.

Lessing ble snurt Wandrup mener det minner mer om en æresutdeling enn en utdeling til forfattere som er på høyden av sitt forfatterskap.

- Dette er ingen offensiv og kreativ tildeling, som da Hertha Müller eller Orhan Pamuk fikk prisen. Det er litt av det samme som skjedde med Doris Lessing. Da hun fikk prisen i 2007, hadde hun vært en kandidat i årevis. Hun var blitt veldig gammel og ble nærmest litt snurt, sier han.

Verdenskjent lyriker Prisvinner Tomas Tranströmer er en svensk forfatter og psykolog. Han er oversatt til omkring 50 språk, innehar en sentral posisjon i nyere svensk litteratur og er muligens den internasjonalt best kjente skandinaviske lyriker i dag.

Han debuterte med samlinga «17 dikter» i 1954. I 1990 ble han rammet av slag og fikk redusert taleevne. Samme år mottok han Nordisk Råds litteraturpris for diktsamlingen «För levande och döda».

Etter en lengre pause kom han i 1996 tilbake med diktsamlingen «Sorgegondolen», som fikk en overveldende mottakelse i Sverige, og solgte i 30 000 eksemplarer.

Hans foreløpige siste diktsamling heter «Den stora gåtan» og kom ut i 2004.