Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forrykende blanding av Harry Potter og James Bond

Tina Trovik debuterer med romanserien «Samuel Sekel», om tidsreisende ungdom.

DEBUTANT: Tina Trovik var en av vinnerne i Schibsteds konkurranse for beste barnebok 2011 og debuterer med fortellingen om Samuel som reiser i tid. Foto: SCHIBSTED
DEBUTANT: Tina Trovik var en av vinnerne i Schibsteds konkurranse for beste barnebok 2011 og debuterer med fortellingen om Samuel som reiser i tid. Foto: SCHIBSTED Vis mer

ANMELDELSE: Det er friskt tempo fra første side når Tina Trovik debuterer med fantasyboka «Samuel Sekel og flukten fra Paris.»

Vi kastes rett inn i en forrykende handling. Og enda bedre: Det høye spenningsnivået holder hele romanen ut.

Ny serie
Boka er den første i en planlagt serie om Samuel. Samuels historie er uklar. Han ble funnet i skogen som syvåring. Ingen vet hvor han kommer fra, bare at det var et dårlig sted. Kroppen var full av arr og ankelen merket av blodige sår.

Nå er Samuel snart fjorten. Han hentes inn som elev hos Byrået; en mystisk institusjon som utdanner ungdommer. Samuel forlater alt for å bli med til den hemmelige skolen - midt i Hardangeviddas øde snølandskap.

Fakta og fantasi
Trovik er en trygg forteller og porsjonerer drevent ut spenningselementer. Flere handlingstråder, eller mysterier, holder temperaturen oppe.

Først må Samuel bli kjent med skolen som ledes av tvillingene Juilian og Millard. Ved hjelp av spektakulære undervisningsmetoder utdanner de elevene til å reise tilbake i tid, for å dokumentere hva som faktisk skjedde på ulike historiske tidspunkt. Slik kan Byrået, eksempelvis, finne svar på hvem som bygde Stonehenge. Dataene lagres i skolens bibliotek.

Forrykende blanding av Harry Potter og James Bond

Samuel finner seg godt til rette, men noe skurrer. Han skjønner at tvillingene vet noe om faren hans som de fortier. Snikletingen etter foreldrene blir bokas andre viktige handlingstråd, og bringer Samuel til gamle Egypt, og til revolusjonens Paris, i 1798.

Potter og Bond
Referansene til andre fantastiske fortellinger er tydelige i boka. Typisk er Samuels rolle som den utvalgte; den rollen finner man i mange fantasybøker.

Den forunderlige skolen og Samuels forbundsfeller, datageniet Martin, og den smarte og handlekraftige Nora, gir assosiasjoner Potter-universet. Mens alle de snodige hjelpemidlene og fremtidsvåpnene som lages i skolens laboratorier for å utstyre elevene til oppdragene, er en morsom hilsen til Bond.

Likehetene blir likevel ikke for dominerende. Det sjangertypiske, og det nye og oppfinnsomme, er i god balanse i boka.

God forteller
Trovik holder på hemmelighetene i fortellingen, legger ut blindspor, og skaper karakterer som er tvetydige nok til at leseren ikke helt vet hvor hun har dem: Er Millard og Julian gode, splitter pine gale, eller farlige vitenskapsmenn? Og hva med Samuel selv? Hvem er han egentlig?

Kombinasjonen av solid plot og vill fantasi, ispedd en dose historiekunnskap, gjør «Samuel Sekel» til underholdende lesning.

Ny bok i serien imøtesees med forventning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling