Forrykende Depp-grøss

Rullende hoder og velplassert humor gjør «Sleepy Hollow» til grøssende god underholdning.

Hodene ruller i den ikke helt søvnige landsbyen Sleepy Hollow. Og det foran øynene til den skrekkslagne politimann Ichabod Crane alias Johnny Depp.

Med Tim Burton ved roret blir ingenting helt ordinært, heller ikke filmatiseringen av Washington Irvings klassiske amerikanske fortelling, som han nok har tatt seg enkelte friheter med. Burton har sitt mørkt mytiske uttrykk i behold, sin eksentriske form for humor og presenterer grøssende god underholdning, stilsikkert elegant.

Tre drap

Komikken ivaretas utmerket av Depp. Hans Crane sendes fra New York til bygda for å etterforske tre drap, alle utført av en hodeløs rytter. Som en rasjonell mann anno 1799 har Crane ingen tro på det overnaturlige. Han sverger til sitt gode hode, mens rytteren fortsetter å hogge av andres, og Crane forelsker seg i den vakre Katrina (Christina Ricci).

Det er ikke snakk om en vanlig helt. Crane skrider til verket som en blanding av Sherlock Holmes og Lillelord Fauntleroy, smart, men forfinet, så engstelig at han skvetter ved synet av insekter og skyver barn foran seg på skumle steder.

Oscar-nominert

Humoren er velplassert, absurd og herlig avvæpnende, for ellers velter Burton seg i rullende hoder, blod og skrekkeffekter i tåkelagte omgivelser. Fotografen har fortjent fått en Oscar-nominasjon.

Lille Ricci har lite å gå på, stakkars, i en rolle hun er malplassert i. Lyden er til dels dundrende i overkant, men terningen er litt grei i dag. «Sleepy Hollow» er storartet tidtrøyte. Som den hodeløse: Christopher Walken. Ingen trenger mindre sminke for å se ut som et mareritt.

IKKE DEPP\'A: Komikken ivaretas utmerket av Johnny Depp.
I FEIL KJOLE: Lille Ricci har lite å gå på, stakkars, i en rolle hun er malplassert i.