Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: Påskekrim på NRK, «Tilståelsen»

Forrykende og intens finale

Forfølgelsen av den ensomme politimannen i «Tilståelsen» gjør vondt å se på, men jeg savner at det handler mer om selve forbrytelsen.

PÅSKEKRIM: «Tilståelsen» er årets store påskekrim på NRK, og er basert på en sann historie. Martin Freeman spiller politietterforskeren som skal oppklare en forsvinningssak utenom det vanlige. Video: ITV Vis mer

TV: De siste årene har store publikumsskarer gitt fantasien på båten, valgt vekk oppdiktede og oppfinnsomme ugjerninger og heller gravd seg ned i true crime, i historier som kanskje er mindre glamorøse, men som har en egen tyngde ved at de kan si at dette skjedde i virkeligheten.

«Tilståelsen»

4 1 6

Påskekrim

3. og 5. april
Regi:

Paul Andrew Williams

Skuespillere:

Martin Freeman, Imelda Staunton, Siobhan Finneran

Premieredato:

NRK1, seks episoder, fra søndag 5. april kl. 21:45. Alle episoder er ute hos NRK TV fra 3. april.

Aldersgrense:

-

Orginaltittel:

«A Confession»

«Litt mye system og litt lite krim etter hvert.»
Se alle anmeldelser

Slik sett er det ikke så rart at NRK i årets påskekrim velger seg «Tilståelsen».

Denne britiske serien gjengir det som hendte i en faktisk drapssak i 2011, der politiet endte opp med å forfølge og straffe en politimann som hadde gått utenom boken i etterforskningen av en drapssak, selv om hans fremgangsmåte gjorde at de fikk oppklart et mord.

Solid og troverdig

«Tilståelsen» er solid og troverdig, men minner iblant mer om en dramaserie enn en krim, og bruker vel mye tid på vandringer gjennom irrgangene i systemet.

Etter at drapsmannen blir identifisert ganske tidlig i serien følger noen episoder med lav intensitet, der det er fristende å skotte ned i telefonen før det knyter seg til igjen i en forrykende og intens finale.

Politimannen, Stephen Fulcher, spilles av Martin Freeman. Freeman er dempet og nøktern og fin i sin rolletolkning. Han har merkbart med seg lettheten fra de mange komiske rollene han har spilt, og gir deg sympati med Fulcher uten å gjøre for mye ut av seg.

To mødre

Det er to unge kvinner som er drapsofrene i «Tilståelsen», og serien bruker mye tid hos mødrene deres. Den ene (Siobhan Finneran) er moren til den «skikkelige jenta», hun som var på feil sted og ble et tilfeldig offer, og vil ikke være noen alliert med den andre familien.

For det andre offeret var prostituert og rusavhengig, og hennes mor (Imelda Staunton) må kjempe en hard kamp for at denne jentas død skal veie like tungt som den andre.

Klassebevisstheten er noe av det som gjør «Tilståelsen» interessant.

Serien som sådan står ellers bredbent på Fulchers side, og selv om det som skjedde med ham fremstår som et overgrep, ville det være interessant å vite hva en forsvarsadvokat ville synes om seriens syn på hva politiet kan og bør gjøre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!