KONTROVERSIELT: Journalister fra programmet «Insider» var med på sykkeltyveri. Nå anmeldes TVNorge. Foto: TVNorge
KONTROVERSIELT: Journalister fra programmet «Insider» var med på sykkeltyveri. Nå anmeldes TVNorge. Foto: TVNorgeVis mer

Forsikringsselskap anmelder TVNorge for sykkeltyveri

- Det har gått for langt.

I september i fjor ble sykkelen til Trude Buanes stjålet. Omtrent et halvt år etter fikk hun en stor overraskelse.

- Plutselig her for et par uker siden så tikker det inn en tekstmelding fra min svoger. Han sier han ser på TV at sykkelen min blir stjålet, sier Trude Buanes til TV2.

Det var på programmet «Insider» på TV Norge-kanalen MAX sykkeltyveriet ble vist. Tirsdag kveld sendte forsikringselskapet If ut en pressemelding hvor de forteller at de nå anmelder TV Norge etter tyveriraidet som kanalens kamerateam var med på.

- Vi går nå til anmeldelse fordi en av våre kunders sykler er borte, samtidig som det er vist på tv hvordan den ble borte. Hverdagskriminalitet må etterforskes, og her har politiet verdens beste beviser, sier Morten Thorsrud, konserndirektør hos If.  

- Når dette alvorlige samfunnsproblemet blir gjort om til tv-underholdning, har det gått for langt, sier Thorsrud.

- Viktig journalistikk
TVNorge mener på sin side at innslaget var viktig journalistikk. Informasjonsdirektør Espen Skoland sier til Dagbladet at de ikke fått anmeldelsen ennå, men at motivasjonen for innslaget var å belyse hvordan denne typen kriminelle miljøer opererer.

- «Insider» er en dokumentarserie med noen av landets mest erfarne gravejournalister. De har fått innpass i et miljø som ellers er svært lukket, sier Skoland.

Yrkeskriminelle koster det Norske samfunnet 8,6 milliarder i året.

OPPRØRT: - Hverdagskriminalitet må etterforskes, og her har politiet verdens beste beviser, sier Morten Thorsrud, konserndirektør hos If. Foto: If
OPPRØRT: - Hverdagskriminalitet må etterforskes, og her har politiet verdens beste beviser, sier Morten Thorsrud, konserndirektør hos If. Foto: If Vis mer

Han ser innslaget i lys av pressens ansvar for å avdekke og belyse viktige samfunnsforhold.  

- Det er vanskelige avveiinger som ligger bak vår avgjørelse om å bli med på disse handlingene. Det vi er med på er allerede planlagte tyveri. Vi er flue på veggen, og dette var eneste måten vi kunne få innpass i dette miljøet på. Vi mener det er viktig å avdekke hvordan  dette miljøet fungerer, sier Skoland.          

  Lite fornøyd
Trude Buanes er opprørt over at tyveriet hun ble utsatt for havnet på TV.

- Nå jobber jo jeg i politiet, og da er det jo helt uforståelig for meg at noen ønsker å være med på en sånn kriminell handling, og stå og filme det - og ikke gjøre noen ting for å stanse det, sier hun til TV2.

SAMFUNNSOPPDRAG: Espen Skoland i Tv Norge mener innslaget er viktig journalistikk. Foto: TV Norge
SAMFUNNSOPPDRAG: Espen Skoland i Tv Norge mener innslaget er viktig journalistikk. Foto: TV Norge Vis mer