LEDER

Forsiktig boligskrue

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Skritt for skritt har den avgående rødgrønne regjeringen strammet til beskatningen av såkalte sekundærboliger. Det begynte med et nytt takseringsgrunnlag da Kristin Halvorsen var finansminister. Inntil da var boligers formues- og likningsverdi nokså vilkårlig fastsatt. Dette ble det ryddet opp i uten de store jammerskrik.

Det neste grepet var å øke formuesverdien av sekundærboliger. Mens primærboligen - den man bor i - skal ha en likningsverdi som ikke overstiger 30 prosent, ble det innført nye regler om at utleieboligers likningsverdi skulle utgjøre 50 prosent av markedsverdien. I forslaget til statsbudsjett for neste år foreslår regjeringen å heve denne likningssatsen til 60 prosent av markedsverdien. Dessuten foreslås det å innføre en strammere beskatning av gevinst ved salg av boliger som er rene investeringsobjekter. Begrunnelsen er at dagens regler er lette å omgå for eiere av ekstra boliger som ikke vil skatte av gevinsten ved salg. Mange flytter proforma i et år for å oppnå skattefrihet. Finansminister Sigbjørn Johnsen foreslår i stedet en botidsmodell. Dersom eieren har bodd i boligen i sju av ti år, vil 70 prosent av gevinsten være skattefri. Det resterende beløpet vil beskattes som annen kapitalinntekt. For primærboligen gjøres ingen endringer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer