Anmeldelse: Jonas Hassen Khemiri - «Pappaklausulen»

Forsiktig farsoppgjør

Det er først mot slutten at Jonas Hassen Khemiris nye roman virkelig blir et fortettet og spennende familiedrama.

NY BOK OM FAR OG SØNN: Personene har ikke navn, men omtales med slektbetegnelser i Jonas Hassen Khemiris roman. Det er et overraskende og effektivt grep, skriver Dagbladets anmelder. Foto: Martin Stenmark
NY BOK OM FAR OG SØNN: Personene har ikke navn, men omtales med slektbetegnelser i Jonas Hassen Khemiris roman. Det er et overraskende og effektivt grep, skriver Dagbladets anmelder. Foto: Martin Stenmark Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For sin forrige roman «Alt jeg ikke husker» fikk svenske Jonas Hassen Khemiri den prestisjetunge Augustprisen. Mens det var en intrikat oppbygd roman, er årets bok av det enklere slaget.

Sønn mot far

«Pappaklausulen» handler om et familiedrama i en av Stockholms drabantbyer. Det begynner med at en mann kommer til Sverige på et av sine jevnlige besøk fra utlandet for å ikke miste sine sosiale rettigheter.

Selv om vi får små glimt av et Sverige i endring, er ikke dette en politisk roman, men en klassisk fortelling om far og sønn.

Som vanlig skal han bo på sønnens kontor. Hans nevrotiske sønn har pappaperm og er hjemme med en gutt på ett år og ei jente på fire. Han sliter med en konstant frykt for å mislykkes som far. I tillegg har han bestemt seg for å si opp avtalen om at faren kan bo på hans kontor. Ja, han skal ta et oppgjør med faren. Det er likevel først mot slutten han omsider konfronterer faren.

Omkring dette dramaet utspiller det seg en rekke andre sidehistorier. Den viktigste handler om søsteren som har mistet kontakten med sin egen sønn og endt opp med en tvilsom kjæreste. Men vi møter også sønnens vellykkede juristkone og ved en anledning dukker også moren opp uten at de spiller noen sentral rolle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer