Forsiktig om konservatisme

«Konservatisme» er en god innføring i politikk for vaktmestre og gartnere.

HENRIK SYSE:  Konservativ tenker fra vår egen tid. Nå har han redigert en bok sammen med Torbjørn Røe Isaksen. 
Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
HENRIK SYSE: Konservativ tenker fra vår egen tid. Nå har han redigert en bok sammen med Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Mot slutten av innledningen til denne antologien får leseren en antydning om bokas aktualitet: «Den siste tiden kan det likevel se ut til at konservativ tenkning er i ferd med å få en renessanse i Europa».

Den forsiktige setningen matcher ikke riktig Marx og Engels' formulering om kommunismens spøkelse på vei over kontinentet, men så er da heller ikke konservatismen en ideologi for de virkelig store ordene.

Konservatismen er kanskje ikke en ideologi i det hele tatt. Det handler snarere om en måte å tenke på, en verdensanskuelse, en «tilbøyelighet». Det er noe ukonservativt over det å skulle skissere en plan over hvordan ting skal kunne bli, sette opp et tankesystem. Dette, er det blitt hevdet, er noe av grunnen til at konservatismen har hatt så få tenkere av virkelig stort format. Det betyr ikke at den er uinteressant, og det gir denne antologien, redigert av politikeren Torbjørn Røe Isaksen og filosofen Henrik Syse, mange fine eksempler på.

Boka er bygget opp rundt utdrag av originaltekster fra 21 tenkere som kan kalles konservative ifølge redaktørene, fra Aristoteles til Francis Fukuyama. Tekstene har korte introduksjoner som stort sett er skrevet av Røe Isaksen og Syse. Spilloppmaker? Det begynner veldig bra, innledningen er en konsis og klok innføring i den konservative tanketradisjonen, med viktige kjennetegn som tanken om at samfunnet er en organisme som vokser, og kan dyrkes, snarere enn en mekanisme som kan skrus sammen etter enkeltmenneskers kreative innskytelser. «Den konservative politiker er verken ingeniør eller arkitekt. Han eller hun er vaktmester,» skriver redaktørene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer