Forsiktig ros til narko-elefanten

Pressen så «Slipp Jimmy fri» i dag. Snart kommer dommen.

(Dagbladet.no): - Dette er en undergrunnsfilm - om man ser bort fra stjerner og store budsjetter. Innholdet er definitivt undergrunns, sa manusforfatter og regissør Christopher Nielsen på en pressekonferanse i formiddag.

Et par timer tidligere hadde et hundretalls norske anmeldere og pressefolk sett «Slipp Jimmy fri» - årets desidert mest omtalte norske film. Animasjonsfilmen har tatt årevis å lage, og prosjektet har kostet flere titalls millioner.

Fredag har filmen premiere, og i morgen kommer anmeldelsene på trykk. Og de umiddelbare reaksjonene fra pressefolkene i salen var stort sett positive.

- Jeg var jo svært positivt innstilt på forhånd, fordi jeg hadde et forhold til skaperen, skikkelsene og tematikken. Det var veldig mye bra her, men filmen har også svakheter som gjør det vanskelig å heise flagget helt til topps, sier Natt & Dag-redaktør Audun Vinger.

- Modig prosjekt

Vinger mener filmen garantert blir årets beste - i hvert fall morsomste - norske film. Men manuset har noen svakheter.

- For all del, det er mye bra enkeltting her. Filmen er en rørende tribute til broren Jokke, og Christopher Nielsen er et geni. Jeg håper filmen blir en suksess, men det er lov med litt sunn skepsis. Jeg tror nemlig det skal litt til før dette blir allemannseie, sier Vinger.

Han er særlig skeptisk til at filmen kan slå veldig an i utlandet. «Slipp Jimmy fri» er også laget i en engelsk versjon, og investorene er avhengig av en viss suksess i utlandet om de skal tjene inn millionene filmen kostet å lage.

FÅR DOMMEN: I dag fikk pressefolk og anmeldere se «Slipp Jimmy fri». I morgen kommer dommen, i form av anmeldelser i de største avisene.
FÅR DOMMEN: I dag fikk pressefolk og anmeldere se «Slipp Jimmy fri». I morgen kommer dommen, i form av anmeldelser i de største avisene. Vis mer

- Det er et svært modig prosjekt. Temaet er nemlig noe snevert, og det er en stor fordel å ha et forhold til karakterene fra før. Dette er typisk norske karakterer og typisk norske rusmisbrukere. Jeg tviler på at det finnes noen global rusmisbrukerestetikk, sier Natt & Dag-redaktøren.

Mangler x-faktoren

Øyvind Holen - tegneserieanmelder og kulturredaktør i Ny Tid - er også positivt innstilt til filmen. Også han har et sterkt forhold til Nielsens karakterer fra før.

- Jeg håper det blir en suksess, og at folk er modne for en animasjonsfilm som ikke er rettet mot små barn. Jeg syns filmen tar godt vare på den gode dialogen og karakterene fra tegneseriene hans, sier Holen.

Likevel mener han det er noe som mangler.

- Det er den magiske prikken over i\'en, som gjør at filmen kanskje ikke er rasende hysterisk, mener han.

Også Holen tror det kan bli en utfordring å gjøre «Slipp Jimmy fri» til en suksess i utlandet.

- Det kan bli den store testen. Det er klart den er veldig norsk, med samer, trøndere og RBK. Samtidig kan det være en styrke. De må nok satse på at det blir en kultfilm, som kan bygge seg opp over tid. Den har ikke blockbuster-kvaliteter - det er ikke «Istid 2», for å si det sånn.

Forsiktig ros til narko-elefanten

Tar det rolig

Christopher Nielsen - i mange år en anerkjent tegneserieskaper og undergrunnshelt - har tatt steget fram i rampelyset. De største avisene har spandert en rekke dobbeltsider på filmen, mens Nielsen har blitt portrettert i så og si alle de store mediene.

- Vi har brukt mye ressurser på å pleie pressen. Men interessen har i overveldende grad kommet utenfra og inn, og ikke omvendt, sier produsent Lars Hellebust til Dagbladet.no.


Øyvind Holen tror at all omtalen kan gjøre det lettere for kritikere som ikke liker filmen, å si tydelig fra.

- Nielsen har stukket hodet ut i mainstreamen. Han kommer sikkert til å motta hyllester, men vil nok også få høre det fra de som ikke syns filmen var noe særlig. Han spiller nå på en annen bane enn tidligere - i mye større skala, sier Holen.

Nielsen selv virket ikke særlig bekymret over all oppmerksomheten på dagens pressekonferanse.

- Det er ikke noe problem. Ønsker jeg å gå tilbake til undergrunnen, er det bare å gjøre det.

-ET GENI: Natt & Dag-redaktør Audun Vinger mener Christopher Nielsen er et geni.
INGEN BLOCKBUSTER: Men Øyvind Holen er svært fornøyd med «Slipp Jimmy fri» likevel.
STOLTE: Produsent Lars Hellebust og Christopher Nielsen.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 883080677


Varnish cache server