Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forsiktig tennis

Melodiøst og personlig fra en modig artist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CD: Unni med det rødfargede håret står fram med ny image på sitt sjette album, en CD som markerer hennes ti års jubileum som artist. På samtlige bilder på coveret befinner hun seg på en tennisbane - helt alene. Grusen står til håret, resten er hvitt. Et menneske alene på en tennisbane ser ensomt ut, samtidig virker det som om sangeren trives. Et norsk flagg på en knappenål et stukket inn på framsida av coveret. Ironi? Eller hva?

På kjøkkenet

Symbolikken i slike elementer kan man gruble over mens man lytter til Wilhelmsen, som synger norske tekster skrevet sammen med samboeren Terje Borg. Plata er spilt inn i parets kjøkken. Lydbildet svulmer bak Unni Wilhelmsens intime stemme. Produksjonen er romslig og dyp, og sangeren trakterer i tillegg til gitar orgel, rhodes og såkalt loop. Disse instrumentene skaper både romklang og enkelte kreativt rufsete brudd i låtene. Med tredje låt, «Goliat», tar albumet av for alvor. En sterk sang, som gynger av sted med de samme melodibrokkene, variert med alt fra fordreid vokal til banjo.

Lyst og lett

I neste låt, «Prinsessesangen», legger to strykere et mykt lydteppe med harmonisk mønster bak vokalen, og en Miles Davis-tynn trompet med sordin glir inn i versene. En poetisk kjærlighetssang - der ord som «luskende», «eplekjekk», «dings» og «gliser» tar brodden av det som fort kunne blitt klisjeer. Musikalsk er dette et album like lyst og lett som Unni Wilhelmsens dans over tennisbanen, med en og annen smart lobb innimellom. Men få smasher. Også de mer melankolske partiene på plata, f.eks. låta «Silke», har et luftig, harmonisk preg. Albumet er både sterkt og personlig - utgitt av en artist som våger å søke sitt eget uttrykk. Det er ikke til å kimse av i tider som dette.