KOMMENTARER

Forsinket selvfølelse

Oppfølgen av de skoleforfalne kommer godt, men sent i «Pøbler».

UT AV SKOLEN: Førstehåndsfortellinger fra de som faller av i den videregående skolen, som de som forteller i «Pøbler», vitner ofte om manglende livsmestring og en selvfølelse som har blitt bygget ned i årevis.
UT AV SKOLEN: Førstehåndsfortellinger fra de som faller av i den videregående skolen, som de som forteller i «Pøbler», vitner ofte om manglende livsmestring og en selvfølelse som har blitt bygget ned i årevis. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det handler, som mange, mange ganger før, om de som sakker akterut, siger unna, og en dag forlater pulten for godt. En av tre elever i videregående skole dropper ut før de har fått vitnemål. Kostnaden for samfunnet er høy, for dem selv enda høyere, og mengden av tiltak har ført til få forbedringer. Denne uken er det premiere på «Pøbler», en dokumentarfilm som viser hvordan det går når en gruppe skolefrafalne tropper opp på Pøbelprosjektet, kurset Eddi Eidsvåg startet for å hjelpe de som føler seg avskrevet med å finne en vei inn i arbeidslivet og selvrespekten.

Førstehåndshistoriene i «Pøbler» handler ofte om en blanding av vonde personlige erfaringer og møtet med en skoleinstitusjon som føles fremmed. Barn som gledet seg til å begynne på skolen, føler etter få år at alt de gjør er feil, at de verken forstår eller blir forstått. At livet har noen markante skalaer der de befinner seg på bunnen. De reagerer forskjellig på oppgavene og utfordringene kurset gir dem. Flere legger for dagen en demonstrativ defensivitet når de blir stilt krav til. Andre suger til seg det som sies og får dulten de trenger for å komme seg i fast jobb. Mange kvikner til og kommer med empatiske innspill når de blir bedt om å prøve å forklare hvorfor en tenkt elev reagerer med sinne mot en lærer som prøver å hjelpe henne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.