TO MODELLER: Mona Lisa kan være basert på to forskjellige modeller, mener forsker. Her en kopi av maleriet. Foto: François Lenoir / Reuters / NTB scanpix
TO MODELLER: Mona Lisa kan være basert på to forskjellige modeller, mener forsker. Her en kopi av maleriet. Foto: François Lenoir / Reuters / NTB scanpixVis mer

Forsker: - Mona Lisa er både dame og mann

Forskere i Firenze kommer med overraskende funn om det verdenskjente maleriet «Mona Lisa».

Bak en sperre av gjerder og tjukt glass henger Leonardo Da Vincis kanskje mest kjente verk til skue på Louvre-museet i Paris.

Det tidskrevende maleriet har fått internasjonal oppmerksomhet for modellen, som omtales for sitt mystiske smil og lure blikk.

Mona Lisa har vært sentrum for kontrovers i århundrer. Noen hevder det finnes tall i øynene hennes, mens andre mener det skjuler seg en annen kvinne bak maleriet.

Modellen da Vinci brukte har også vært myteomspunnet.

Forskere i Firenze mener å ha avdekket at Leonardo da Vinci brukte både en kvinnelig og en mannlig modell da han malte «Mona Lisa».

Tredje lag Det er meteoweb som kommer med nyheten.

Ifølge forskeren og skribenten Silvano Vinceti benyttet Leonardo da Vinci seg av en kvinnelig modell, Lisa Gherardini, da han først startet arbeidet med maleriet.

Hun satt for da Vinci mellom 1503 og 1506, før hun ble erstattet av Gian Giacomo Caprotti. Caprotti, kjent som Salai, var en av renessansemalerens lærlinger. Ifølge Vinceti var han modell for det verdenskjente maleriet mellom 1507 og 1508.

På en pressekonferanse i det gamle klosteret Sant'Orsola i Firenze onsdag presenterte Vinceti, som leder Italias nasjonale komité for historie- og kulturarv, den nye teorien. Det har lenge vært en teori at Gherardini var kvinnen bak «Mona Lisa», men Vinceti mener å ha funnet bevis for at det på maleriets andre og tredje lag kommer fram en ny modell - nemlig Salai.

Undersøkelsene av andre og tredje lag er tolket ved bruk av avansert photoshop. Det som da dukket opp var en «overraskende likhet» mellom noen av maleriets trekk (panna, nesa og munnen) med en del av «L'Angelo incarnato», en tegning der da Vinci har brukt Salai som modell.

- Ansiktet og uttrykket er det samme, og det viser til Salai, sa Vinceti onsdag.

Han mener den nye teorien gjør det tydelig at bokstavene «S» og «L» som ble oppdaget inne i øynene på «Mona Lisa» i 2010 refererte til Salai og Lisa Gherardini, og Leonardo selv.

Skal ha bestilt maleriet I en årrekke har flere kunsthandlere og forskere hatt en teori om at kvinnen på et av verdens mest kjente malerier i virkeligheten var Lisa Gerhardini. Etter at hun giftet seg med silkehandleren Francesco del Giocondo byttet hun etternavn, og det er derfor italienere kaller maleriet «Gioconda».

En av teoriene går ut på at ektemannen skal ha bestilt maleriet på begynnelsen av 1500-tallet for å markere at Lisa var blitt gravid.

I 2013 åpnet forskerne Francesco del Giocondos familiegrav i Firenze for første gang på 300 år. Gjennom et lite rundt hull i graven lette de etter beinrester, som kunne være med på løse gåten.

I Saint Orsola-klosteret ble det funnet beinrester som muligens kunne tilhøre Mona Lisa-modellen, skrev The Guardian i fjor.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram