Forsker: Forlaget gjør en kjempejobb

Men bin Ladens tekster selger lite. Les utdrag fra boka på Dagbladet.no.

Les utdrag fra «Budskap til verden. Osama bin Ladens brev og taler» her:

 • Osama bin Ladens tale etter Madrid-bombene
 • Osama bin Ladens tale til Amerikas allierte


  (Dagbladet.no): Boka «Budskap til verden. Osama bin Ladens brev og taler» fikk stor oppmerksomhet da den ble lansert i slutten av mai. Frode Saugestad i enmannsforlaget L.S.P. har oversatt flere av bin Ladens tekster til norsk og gitt dem ut i bokform, med for- og etterord av henholdsvis professor Bruce Lawrence og terrorekspert Brynjar Lia. Det falt mange tungt for brystet, og Saugestad mottok drapstrusler i forkant av utgivelsen.

  Men i etterkant har det vært nokså stille, både på godt og vondt.

  – De offisielle salgstallene er vel omtrent 140 eksemplarer. Jeg går konkurs hvis den ikke selger 800, sier Saugestad til Dagbladet.no.

  – Har du feilberegnet interessen?

  – Nei, jeg håper da ikke det, for jeg tror dette er en bok som vil selge jevnt og trutt, ikke bare i de første ukene. Omtrent alle forlagsfolk jeg har snakket med har sagt at det ikke burde være noe problem å selge 1000 eksemplarer av den, sier han.


  - Viktige skrifter
  Han har bare fått positive tilbakemeldinger etter at boka kom ut, og truslene har uteblitt.

  – I fjor fikk jeg både brev og e-poster med trusler. Jeg har ikke hørt noe etter at den kom ut, men jeg følger ikke med på blogger og sånt. Det kan jo ligge noe der, sier han.

  I forbindelse med utgivelsen, sa forfatter og informasjonsleder i Human Rights Service, Hege Storhaug til Dagbladet at hun syntes den var viktig. Men hun syntes forleggeren viste tegn til islamistiske sympatier, både med denne og tidligere utgivelser.

  Førsteamanuensis Bjørn Olav Utvik ved Universitetet i Oslo gir derimot Saugestad honnør for forlagskatalogen hans.

  – Jeg synes forlaget gjør en kjempejobb med å spre viktige skrifter som ofte blir referert til, men som få har kunnskap om, sier han til Dagbladet.no.


  - Ytringsfrihet kan misbrukes
  Det synes ikke Kjetil Dokset, lektor med hovedfag i filosofi. Han har skrevet en kritisk artikkel om utgivelsen på nettstedet til tidsskriftet Minerva. Her stiller han spørsmål ved Osama bin Ladens bruk av ytringsfrihet.

  «Bin Ladens bok utgis og vekker interesse fordi han har hatt suksess som terrorist. Således spørs det om dette egentlig handler om ytringsfrihet; bin Laden har jo snarere trengt seg på. Først drepe så mange at man får taletid, så bruke taletiden til å true,» skriver han.

  – Ytringsfriheten kan misbrukes av dem som vil ytringsfriheten til livs. «Den som sier det og det, han slår jeg inn fjeset på», utdyper han overfor Dagbladet.no.

  – Den som gjør ytringsfrihet til en eneste maksime for skrift og tale, den frarøver seg selv alle kriterier for å avgjøre hvorvidt det som skrives eller sies er godt eller dårlig, forsvarlig eller uforsvarlig, moralsk godt eller moralsk ondt. Prinsippet om ytringsfrihet er med andre ord ikke selvtilstrekkelig. Dersom alle andre hensyn ignoreres, vil ytringsfriheten ta knekken på seg selv, sier han.


  - Bjørnetjeneste å forby

  Men Frode Saugestad mener uansett at bin Ladens tekster er en viktig utgivelse.


  - Poenget er at hvis dette blir sensuerert, så forsvinner det under jorda, og da blir det mye vanskeligere å ha oversikt over det. Det finnes på en haug med nettsider og er ikke så vanskelig å få tak i hvis du virkelig er interessert. Men hvis det er litt hemmelig, blir det mer eksklusivt og dermed mer attraktivt for dem som vil utføre terroristattraksjoner, noe som bombingene i London for to år siden er et godt bevis på, sier han.


  Han peker på at selv om tekstene finnes på nettet, sirkulerer de i relativt lukkede nettverk som ikke alle terrorforskere har tilgang til.

  – For å forstå våre motstandere, må vi forstå hvordan de tenker. Å forby det, er å gjøre seg selv en bjørnetjeneste, mener han.

  Utvik er enig, selv om han også ser negative sider ved utgivelsen.

  – Den type terrorisme som bin Laden representerer, er veldig marginal innenfor den islamske verden. Men de får en oppmerksomhet som gjør at de fremstår som om islamisme er identisk med dem. Dette er en ulempe. Men det er et viktig fenomen, fordi det de gjør er så ødeleggende. Det er all grunn til å sette seg inn i tankebevegelsene, og hvordan de søker å legitimere handlingene sine. Det kan være nyttig å vite, for de som vil bekjempe terror. Jeg ville ikke forbudt Mein Kampf heller. Vi trenger å kunne sette oss inn i slike bevegelser.

  I samarbeid med foralget L.S.P. publiserer Dagbladet.no utdrag fra «Budskap til verden. Osama bin Ladens brev og taler». Slik kan du selv gjøre deg opp en mening om tekstene.
  Utdragene finner du her og her.
SELGER DÅRLIG: Bare 140 har foreløpig kjøpt Osama bin Ladens tekster. Men forlegger Frode Saugestad har tro på at boka vil selge jevnt og trutt. Foto: LARS EIVIND BONES
SELGER DÅRLIG: Bare 140 har foreløpig kjøpt Osama bin Ladens tekster. Men forlegger Frode Saugestad har tro på at boka vil selge jevnt og trutt. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer
GJELDER YTRINGSFRIHETEN FOR HAM? Kjetil Dokset mener den kan misbrukes av folk som Osama bin Laden (bildet).