Forskere dumper artikler på nettet for å hedre avdøde Aaron (26)

Massiv reaksjon på myndighetenes brutale rettsforfølgelse etter nettgeniets selvmord.

RISIKERTE STRENG STRAFF: Nettaktivisten Aaron Swartz ville at alle skulle ha tilgang på offentlige forskningsresultater. For å laste ned nær 5 millioner artikler med tanke på deling, risikerte 26-åringen 35 år i fengsel. Fredag ble han funnet død. Foto: SCANPIX/REUTERS/Noah Berger
RISIKERTE STRENG STRAFF: Nettaktivisten Aaron Swartz ville at alle skulle ha tilgang på offentlige forskningsresultater. For å laste ned nær 5 millioner artikler med tanke på deling, risikerte 26-åringen 35 år i fengsel. Fredag ble han funnet død. Foto: SCANPIX/REUTERS/Noah Berger Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Amerikaneren Aaron Swartz var programmereren og nettaktivisten som på forskjellige måter var med på å skape RSS-verktøyet, Creative Commons-systemet og det sosiale nettstedet Reddit.

Han ble bare 26 år. Swartz tok sitt eget liv i New York fredag, bare noen uker før en rettssak som kunne sendt ham i fengsel for 35 år og gitt ham et erstatningskrav på mange millioner dollar.

Forbrytelsen var å laste ned forskningsartikler fra en database i den hensikt å dele det gratis på nettet.

Slike akademiske publikasjoner må man i dag betale dyre dommer til tidsskrifter og forlag for å få tilgang til, selv om forskningen bak dem som regel er finansiert av offentlige institusjoner og forskerne selv ikke mottar honorar.

Legges ut gratis Det er ikke kjent om den brutale rettsforfølgelsen av den ulovlige nedlastingen var årsaken til selvmordet, men forskermiljøer verden over har reagert unisont på dødsfallet.

Nå legger de ut sine forskningsresultater på nettet til fri nedlasting som PDF-filer, enten de har rettighetene til det eller ikke, skriver PC Magazine.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer