DEBATT

Forskere i klimatåke

Det hjelper ikke at kua eter gress.

KLIMAVERSTING: - Ammekyr eter dobbelt så mye kraftfôr per kilo kjøtt som fjørfe, og fortrenger kornproduksjon, skriver artikkelforfatterne. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
KLIMAVERSTING: - Ammekyr eter dobbelt så mye kraftfôr per kilo kjøtt som fjørfe, og fortrenger kornproduksjon, skriver artikkelforfatterne. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 9. mai lanserte vi følgende Kinderegg: Lavere produksjon av rødt kjøtt kan gi en betydelig nedgang i utslipp av klimagasser og offentlige utgifter, uten å svekke selvforsyningsgraden. Kinderegget har ført til sterke reaksjoner hos husdyrforskerne Laila Aass og Odd Vangen fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (Dagbladet 30. mai). Vår formidling er ikke synsing, som Aass og Vangen antyder, men et resultat av analyser basert på oppdaterte tall for produksjon og klimagassutslipp.

Det er for det første korrekt at de reelle klimagassutslippene fra jordbruket utgjør ca. 12 prosent av de totale utslippene når CO2-utslipp fra myr inkluderes (ca. 1,5 millioner tonn per år). Selv om sistnevnte utslipp er et resultat av såkalte «arealbruksendringer», og ikke inngår i Kyoto-regnskapene, har de nøyaktig samme oppvarmingseffekt som CO2 fra biltrafikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer