Forskere river ned Stones og Beatles fra pop-tronen

- Var ikke så nyskapende.

NY FORSKNING: The Rolling Stones Mick Jagger og Keith Richards på Valle Hovin i nyere tid. Men var verken Stones eller Beatles nyskpende? Nei, mener enkelte forskere. Foto: Torbjørn Grønning
NY FORSKNING: The Rolling Stones Mick Jagger og Keith Richards på Valle Hovin i nyere tid. Men var verken Stones eller Beatles nyskpende? Nei, mener enkelte forskere. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

The Beatles og Rolling Stones revolusjonerte pop og rock og skapte ny, moderne musikk.

Slik lyder det gjengse refrenget, men det er ikke alle enig i.

Avansert dataanalyse En ny britisk studie stiller spørsmål om den engelske musikkbølgen på tidlig 60-tall og om The Beatles og The Rolling Stones var spesielt nyskapende.

Forskere ved to universiteter i London har analysert de amerikanske musikklistene fra 1960 til 2010.

Der har du undersøkt helt presist når ulike musikalske trender har oppstått. Dette er ikke basert på hva musikkvitere, historikere og musikkjournalister sier, men med avansert dataanalyse.

Akkorder og tonevalg I universitetsundersøkelsene har det handlet om å identifisere musikalske mønstre, akkord og tonevalg ved å kjøre sanger gjennom et avansert dataprogram. Det melder flere britiske medier, ifølge svd.se.

-  Vi kan gå bort fra hva musikkekspertene sier og se direkte på låtene.

Det sier hovedforfatter bak studiene, Matthias Mauch ved Queen Mary University til The Guardian, som konkluderer med at det ikke fins bevis for noen britisk musikkinvasjon.

The Beach Boys og The Top Notes Stilen til Beatles og Stones kunne, ifølge forskerne, de ses på de amerikanske topplistene allerede et par år før Beatles og Stone slo igjennom.
 
Som eksempel nevnes The Beach Boys? «Surfin' USA» og The Top Notes? «Shake it up baby».

Forskerne peker på at den største forandringen på hitlistene kom faktisk med hiphopens gjennombrudd på begynnelsen av 90-tallet.

Hip hop revolusjonerte Ifølge studiene «forandret den det musikalske landskapet mer enn noe annet - både før og senere». Forskerne peker også på året 1986 som det mest elendige året i popmusikken når det kommer til variasjon - på grunn av at «alle» skulle bruke trommemaskiner.

Men ikke alle godtar at Beatles og Rolling Stones blir revet ned fra pop- og rocktronen.

Popmusikk kan ikke måles på denne måten Beatles kommuniserte til folk, og det gjorde dem med en kombinasjon av dur og mollakkorder - så denne undersøkelsen betyr ingen ting, sier Mike Brocken, lektor i musikk ved Liverpool Hope University.

Forskningsresultatene er publisert i tidsskriftet Royal Society Open Science.

PIRKER BORTI: Forskere prikere borti Beatles-gutta Ringo Starr, John Lennon, Paul McCartney og George Harrison og hever de ikke var så nyskapende. Foto: AP / NTB Scanpix
PIRKER BORTI: Forskere prikere borti Beatles-gutta Ringo Starr, John Lennon, Paul McCartney og George Harrison og hever de ikke var så nyskapende. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer