PRISEN FOR POPEN: Åge Aleksandersen og Vebjørn Rodal snakket om «karrierens pris» i dag på et seminar i Namsos. Forsøk på foto: Jonas Pettersen
PRISEN FOR POPEN: Åge Aleksandersen og Vebjørn Rodal snakket om «karrierens pris» i dag på et seminar i Namsos. Forsøk på foto: Jonas PettersenVis mer

- Forskjellen på en rockemusiker og en syklist, er at vi rockere veit hva som er i sprøyta

Åge Aleksandersen på seminar om helseplager i musikkbransjen.


NAMSOS (Dagbladet): Nordens første seminar om helse innen underholdningsindustrien startet i dag i Namsos. Det er organisasjonen NUMI, Norges underholdningsmedisinske institutt, som har tatt initiativet til samlingen.

I et av dagens kurs snakket rockkongen Åge Aleksandersen og OL-vinner Vebjørn Rodal om karrierens pris.

- Det er tilfeldig at jeg kan sitte her og virke relativt oppegående. Det er mange situasjoner i livet mitt der prisen på det jeg holder på med kunne ført meg en helt annen plass enn der jeg er nå, sa Åge Aleksandersen.

Sprøytespøk Til tross for at han har kjenninger som fikk kjenne på at prisen for å lykkes ble så høy at de bukket under, mener han at det er færre enn man skulle tro.

- Du vet, forskjellen på en rockemusiker og en syklist, er at vi rockemusikanter veit hva som er i sprøyta, sa Aleksandersen.

I Norge er det i dag 75.000 artister innenfor et vidt kulturområde. Tar man med hele underholdningsbransjen er tallet 150.000, opplyser NUMI. I en arbeidsmiljø- og helseundersøkelse fra 2008 kom det fram at musikere ligger på toppen av yrkene som plages mest av angst og depresjoner.

Nå har de satt i gang forskningsprosjekter for å finne ut mer om artistenes helse. I tillegg har NUMI i samarbeid med Rock City Namsos opprettet Artistpsykologen, ledet av psykologspesialist Siegbrit Tranaas, hvor artister kan få hjelp med plagene sine.

Mangler kunnskap - Vi tror at det er mer psykiske plager og mindre fysisk aktivitet blant kulturarbeidere. Men vi mangler eksakt kunnskap, sier leder i NUMI, Terje Tranaas.

- Jeg synes det er stas at de har fått til dette opplegget i Namsos. Denne typen kompetanse finnes i utlandet, i England for eksempel, og det er bra at det forskes på artistenes helse her også, sier Åge Aleksandersen til Dagbladet.

Også nestlederen i Norsk Kulturråd, Arnfinn Bjerkestrand, ønsker forskningen på artistene velkommen.

- Jeg synes det er flott at Åge Aleksandersen fronter viktigheten av fokus på artistenes helse og at det er viktig at bransjen til utfordringene på alvor.