MEST SNAKK : Regjeringen brukte sin ulikhets-konferanse mer til å snakke enn til å lære, skriver artikkelforfatter. På bildet: Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp). Foto: Christian Roth Christensen
MEST SNAKK : Regjeringen brukte sin ulikhets-konferanse mer til å snakke enn til å lære, skriver artikkelforfatter. På bildet: Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp). Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Ulikhet:

Forskjellene mellom folk i Norge øker, og det merkes

Det merkes i lommeboka, på helsa og i mulighetene til å få fast jobb. Det merkes i hverdagen for de over 100 000 barna som vokser opp i fattigdom og ikke har råd til bursdagsgaver og utstyr til fritidsaktiviteter.

Meninger

Det merkes også på at FrP-, Høyre- og Venstre-regjeringen arrangerer konferanse om ulikhet. Etter fem år med blå regjering, milliarder i skattekutt til de som har mest og kutt i ordninger for oss andre, har regjeringen bestemt seg for å lære om forskjeller, fordi forskjellene har økt gjennom regjeringsperioden.

Men FrP-, Høyre- og Venstre-regjeringen brukte ikke konferansen bare til å lære, de brukte den til å snakke.

Finansminister Siv Jensen sa blant annet: «En god politikk for levekår og fordeling må spenne vidt: Fra utdanning, inkludering og arbeid, til vekst, effektiv bruk av våre ressurser og makroøkonomisk stabilitet».

Jeg tror ingen er mot effektiv bruk av ressursene våre eller makroøkonomisk stabilitet. Selv om jeg sliter litt med å skjønne hva hun mener med det, så sier magefølelsen min meg at jeg er for.

Men det er langt fra konferanser om makroøkonomisk stabilitet til hverdager med dårlig økonomi. Politikken regjeringen fører blir ikke bedre av å bruke store, fremmede ord.

De 100 000 barna som vokser opp i fattigdom får det ikke bedre av konferanser om hvorfor forskjellene øker, når regjeringen samtidig fører politikk som øker forskjellene. Det som trengs er å slutte med politikk som skaper forskjeller, og begynne å gjøre det som reduserer dem.

Gir du skattekutt til de med de største formuene i landet, er det mindre penger å bruke på skole, helse og barnehager til oss alle sammen. Kutter du støtten til tannregulering, blir det dyrere for familier med barn som trenger tannregulering.

Øker du maksprisen på barnehager, blir det dyrere for familier med barnehageplasser til barna sine. Det gir dårligere økonomi i hverdagen. Det skaper forskjeller. Fordi de som har mest får mer, mens alle vi andre får mindre.

Det som trengs er å gjøre det motsatte. Ha gratis barnehage slik at alle får mulighet til å ha barna sine i barnehage. Gjøre tannlege billigere, ikke dyrere slik at flere kan få hjelp med tennene sine. Øke barnetrygda slik at barnefamilier får bedre økonomi. Og slutte å gi skattekutt til de som eier og arver store formuer. På samme måte som alle vi som jobber betaler skatt, må det også gjelde de som arver og overtar store formuer.

Å få ned forskjellene mellom folk krever at man setter et politisk mål om det og så følger opp med å gjøre det som trengs for å få det til. Og at man slutter å gjennomføre politikk som øker forskjellene.

Det er vi nødt til for å kunne se de 100 000 barna som i dag vokser opp i fattigdom i øynene og si at vi skal gjøre alt vi kan for å redusere forskjellene i Norge.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.