Forskning eller behandling?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var i sin tid en verdenssensasjon da Lucy Brown kom til verden i England som det første barn etter et vellykket forsøk på in vitro-fertilisering (IVF), befruktning i laboratorieutstyr utenfor kroppen - populært og noe feilaktig kalt prøverørsbarn. Siden den gang er tusenvis av barn blitt til på denne måten, også i Norge. Mange par som ikke har kunnet få barn på vanlig måte, har fått dette tilbudet, og selv om bare 15 prosent av de enkelte forsøk resulterer i barn, har denne formen for kunstig befruktning blitt til velsignelse for mange. Metoden er kommet for å bli, selv i Norge der grunnlaget for utvikling av metoden, nemlig forskning på befruktede egg, er forbudt.

Men in vitro-fertilisering er ikke alltid vellykket. En grunn til dette er at kvaliteten av mannens spermier ikke er god nok til at befruktning finner sted. Derfor har ekspertene videreutviklet sin metode ved å foreta injeksjon av en enkelt sædcelle i egget ved hjelp av en mikropipette, såkalt intracytoplasmatisk spermie-injeksjon (ICSI). Siden denne teknikken ble tatt i bruk i begynnelsen av nittiårene, er på verdensbasis over 20000 barn blitt til ved hjelp av denne metoden. Over 100 klinikker tilbyr behandlingen i Europa. Metoden er blitt så populær at ved noen store medisinske sentra brukes mikroinjeksjon ved kunstig befruktning selv når mannen har sæd av god kvalitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer