Forskning i fremgang

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PÅ KRONIKKPLASS i Dagbladet 8. januar hevder professorene Ole Petter Ottersen og Jan Helge Solbakk at politiske ambisjoner om økt forskningsinnsats ikke er fulgt opp med ressurser. Dette stemmer ikke med den faktiske utviklingen de siste årene.

Forskningsmeldingen fra 1999 varslet en betydelig vekst i forskningsinnsatsen frem til 2005. Status etter fem år er at forskningsbevilgningene har økt med 4,8 mrd. kroner eller 50 pst., hvorav 3,2 mrd. eller 30 pst. under denne regjeringen. Få områder har opplevd en sterkere vekst i offentlige midler i disse årene.

Ottersen og Solbakk hevder videre at forskningspolitikken preges av et instrumentelt syn og en manglende forståelse for betydningen av grunnforskning. Men faktum er at grunnforskning har vært en reell hovedprioritering og en klar vinner i de fleste forskningsbudsjettene de siste årene. De direkte bevilgningene til universiteter og høyskoler er styrket betydelig. Den kraftige økningen av Forskningsfondet til 36 mrd. kroner har også gjort det mulig å realisere nye, langsiktige grunnforskningssatsinger bl.a. innenfor bioteknologi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer