Forskning i fremgang

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PÅ KRONIKKPLASS i Dagbladet 8. januar hevder professorene Ole Petter Ottersen og Jan Helge Solbakk at politiske ambisjoner om økt forskningsinnsats ikke er fulgt opp med ressurser. Dette stemmer ikke med den faktiske utviklingen de siste årene.

Forskningsmeldingen fra 1999 varslet en betydelig vekst i forskningsinnsatsen frem til 2005. Status etter fem år er at forskningsbevilgningene har økt med 4,8 mrd. kroner eller 50 pst., hvorav 3,2 mrd. eller 30 pst. under denne regjeringen. Få områder har opplevd en sterkere vekst i offentlige midler i disse årene.

Ottersen og Solbakk hevder videre at forskningspolitikken preges av et instrumentelt syn og en manglende forståelse for betydningen av grunnforskning. Men faktum er at grunnforskning har vært en reell hovedprioritering og en klar vinner i de fleste forskningsbudsjettene de siste årene. De direkte bevilgningene til universiteter og høyskoler er styrket betydelig. Den kraftige økningen av Forskningsfondet til 36 mrd. kroner har også gjort det mulig å realisere nye, langsiktige grunnforskningssatsinger bl.a. innenfor bioteknologi.

I TILLEGG har Regjeringen gjort mye for å stimulere og legge til rette for økt forskning i næringslivet. Lite privat forskningsinnsats er nemlig hovedårsaken til at Norge ligger under OECD-nivå i totale forskningsinvesteringer. Fra 2002 er det innført en ordning som gir norske bedrifter skattefradrag for investeringer i forskning. Ordningen innebærer et betydelig bidrag fra det offentlige, og det kommer i tillegg til den nevnte veksten i ordinære forskningsbevilgninger.

Etter mitt syn er norsk forskning inne i en positiv utvikling, selv om det fortsatt er udekte behov, uutnyttet potensial og betydelige utfordringer å ta fatt på. Til våren legger Regjeringen frem en ny forskningsmelding med nye forslag. Mitt utgangspunkt er at norsk forskning er på rett vei, og at det nå er grunnlag for å ha ambisjoner om å heve Norge til en forskningsnasjon i verdenstoppen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer