DEBATT

Debatt: Fri tilgang på forskning

Forskningen må være fri

Innen medisin forblir halvparten av alle forsøk upubliserte. Slik kan det ikke være.

FORSKNING: All offentlig finansiert forskning må registreres, publiseres og bli fritt tilgjengelige for offentligheten, skriver artikkelforfatterne. Her: Antibiotikaresistente bakterieri laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FORSKNING: All offentlig finansiert forskning må registreres, publiseres og bli fritt tilgjengelige for offentligheten, skriver artikkelforfatterne. Her: Antibiotikaresistente bakterieri laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Menneskeheten kan ikke løse våre største utfordringer uten vitenskapelig åpenhet. All offentlig finansiert forskning må registreres, publiseres og bli fritt tilgjengelige for offentligheten.

Før den vitenskapelige metode ble godt etablert fantes noe som lignet: alkymi. Lærde studerte og blandet kjemikalier for å komme fram til et målbart resultat. Forskjellen var at alle var så redde for konkurransen fra de andre at de holdt resultatene sine hemmelig. Slik endte litt for mange opp med å lære på den harde måten at å drikke kvikksølv er en veldig dårlig idé.

Så kom ideen om at hvis vi deler våre resultater, så vinner alle: Vi kan stå på skuldrene til kjempene før oss. Utviklingen går fortere hvis vi ikke sitter på hver vår tue og finner opp hjulet om igjen og om igjen – og færre dør. Vitenskapelige tidsskrifter begynte å publisere forskning og resultater for andre å lære av, bygge videre på, og – vel så viktig innen vitenskapen – kritisere. Menneskeheten gikk inn i en ny alder: opplysningstiden.

Dessverre har vitenskapens grunnsetning om åpenhet i dag måttet bøye seg for økonomiske hensyn. Det truer med å sende oss tilbake til den mørke middelalderen. Vi politikere kan ikke lenger vente på at dette skal løse seg selv, men må kreve at alle studier registreres og alle resultater publiseres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.