Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forskningsetisk moralisme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SUDBØ-SAKEN: I en replikk 4. august etterlyser Ingunn Skre og Vidje Hansen en reaksjon fra undertegnede på deres forskrekkelse over at jeg kunne finne på å skrive en kronikk sammen med en av medforfatterne i Sudbø-saken om forskningsskandalens institusjonelle sider, og det dagen før Granskingskommisjonens rapport ble fremlagt.

DERES KARAKTERISTIKK av mitt systemkritiske kronikk-samarbeid med Jon Sudbøs tvillingbror som uttrykk for «svært dårlig skjønn», finner jeg underlig tatt i betraktning av at jeg hele tiden har fastholdt kritikken av medforfatternes rolle i forskningsskandalen, også direkte overfor Asle Sudbø. Radarparet Skre/Hansen unnlater forøvrig å nevne at fra saken ble kjent i januar, har jeg ved flere anledninger i tillegg kritisert institusjonen Rikshospitalet-Radiumshospitalet for systemsvikt. I motsetning til Skre/Hansen har jeg vanskeligheter med å se det gale i å ha to kritiske tanker i hodet samtidig. For undertegnede koker derfor kritikken ned til en type moralisme som forlengst burde vært avfeldiget: At man ikke skal ha samkvem med mennesker som er blitt grepet i «synd».

MITT AVSLUTTENDE spørsmål til Skre/Hansen blir derfor: Var den systemkritikk jeg tillot meg å rette mot Rikshospitalet-Radiumshospitalet i månedene før kronikk-samarbeidet med Jon Sudbøs tvillingbror også et utslag av dårlig skjønn? Dersom svaret på dette spørsmål ikke er bekreftende, bør radarparet fra nord i det minste åpent kunne erkjenne sin moralisme.