DEBATT

Debatt: GenØk og GMO

Forskningsinstitutt fremmer udokumenterte påstander om GenØk og GMO

Det er bekymringsfullt.

BEKYMRINGSFULLT: Det er bekymringsfullt at NIBIO, som et statlig finansiert forskningsinstitutt, fremmer udokumenterte påstander for å fremme eget teknologisyn og som trekker tråder til terrorisme, skriver artikkelforfatteren. Her: En genetisk modfisert mais.
BEKYMRINGSFULLT: Det er bekymringsfullt at NIBIO, som et statlig finansiert forskningsinstitutt, fremmer udokumenterte påstander for å fremme eget teknologisyn og som trekker tråder til terrorisme, skriver artikkelforfatteren. Her: En genetisk modfisert mais. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladet den 24. oktober skriver forskningssjef Carl Gunnar Fossdal ved NIBIO at Norge er et land av «GMO-talibaner» som undergraver vitenskapelig ervervet kunnskap og erkjennelse.

GenØk ønsker en GMO-debatt som som er åpen, nyansert og basert på fakta. Det er derfor bekymringsfullt at NIBIO, som et statlig finansiert forskningsinstitutt, fremmer udokumenterte påstander for å fremme eget teknologisyn og som trekker tråder til terrorisme.

Fossdal viser til at GenØk unnlater å diskutere at bioteknologiloven hindrer økonomisk utvikling av GMO planter i Norge.

Nå er det slik at det ikke er bioteknologiloven, men genteknologiloven som regulerer bruk av GMO i Norge. Denne loven krever at det gjøres en vurdering av helse- og miljørisiko, samfunnsnytte, bærekraft og etikk før godkjenning av en GMO.

GenØk bidrar med forskning til alle kriteriene, og har flere prosjekt som fokuserer på samfunnsnytte og bærekraftig utvikling, eksempler er GM potet og agri/cultures prosjektene.

Genøk er ikke involvert i beslutninger om finansiering av forskning på GMO-utvikling - en finansiering som NIBIO hevder de ikke får tilstrekkelig av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer