Forslag om heroinassistert rehabilitering inn til siste veksling

Spørsmålet om utdeling av heroin fortjener bredde i nasjonalforsamlingen. Ikke å bli diktert av Arbeiderpartiets stortingsgruppes flertall alene.

LITE IGJEN: «Få av forslagene til Stoltenberg-utvalget overlevde prosessen fram til stortingsmeldingen forelå», skriver kronikkforfatteren, som anbefaler å løfte dem fram igjen. Thorvald Stoltenberg (t.h.) presenterte utvalgets anbefalinger til daværende helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i juni 2010. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
LITE IGJEN: «Få av forslagene til Stoltenberg-utvalget overlevde prosessen fram til stortingsmeldingen forelå», skriver kronikkforfatteren, som anbefaler å løfte dem fram igjen. Thorvald Stoltenberg (t.h.) presenterte utvalgets anbefalinger til daværende helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i juni 2010. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen vakte oppsikt 1. desember 2008 da han åpnet for å diskutere utdeling av heroin. Dagbladet hadde på forhånd løftet fram elendighetstilstandene til langtkomne stoffbrukere og konfrontert Hanssen direkte med spørsmål om han kan fortsette i det samme sporet.

Hanssen tok Dagbladets oppfordring og innledet med utspillet, for å skape politisk handlingsrom til å vurdere alle forslag likeverdig. Deretter sprøytet han flere titalls ferske millioner inn i rusomsorgen og nedsatte Stoltenberg-utvalget, for en fullstendig gjennomgang, av kompetente samfunnspersoner med ulike ståsteder i narkotikapolitikken.

«Det er ikke en slik debatt vi trenger. Det er en fallitterklæring, et signal om å gi mennesker opp!» Slik lød motreaksjonene i et forsøk på å snevre igjen debatten innledningsvis. Det var åpenbart vanskelig for mange å ta til seg forslaget om utdeling av heroin. Men hvorfor det?

Ikke fordi evalueringsrapportene fra andre land var få eller negative. Ikke fordi det var dyrt og lite hensiktsmessig. Ikke fordi de var motstandere av medisiner til heroinavhengige som sådan. Nei, motstanden skyldtes alene at heroinutdeling framstår som det ytterste eksempel på at nulltoleransen har spilt fallitt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer