DEBATT

Karikaturstriden:

Forslag om ny blasfemiparagraf er intolerant og bør avvises av KrF og Ap

Det åpne og liberale samfunnet taper hvis disse intolerante kreftene får gjennomslag.

KARIKATURTEGNINGER: Bildet er fra 2010, da demonstranter satte fyr på et norsk flagg under en demonstrasjon i den pakistanske byen Lahore. - Karikaturstriden er ikke over, skriver artikkelforfatter. Foto: Arif Ali / AFP / NTB Scanpix
KARIKATURTEGNINGER: Bildet er fra 2010, da demonstranter satte fyr på et norsk flagg under en demonstrasjon i den pakistanske byen Lahore. - Karikaturstriden er ikke over, skriver artikkelforfatter. Foto: Arif Ali / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Karikaturstriden er ikke over. Til stadighet snur folk toleransebegrepet på hodet og fremstiller tegninger og ytringer som intolerante. Men det er de som vil forby karikaturer eller som reagerer med vold som er de intolerante.

De tåler ikke det de misliker eller er uenig med og vil derfor forby. Sist ute er samfunnsdebattanten Qasim Ali, som sier til Klassekampen 27. september at han vil ha ny blasfemilov og forby Muhammed-karikaturer.

Det åpne og liberale samfunnet taper hvis disse intolerante kreftene får gjennomslag. Ali mener at blasfemilover kan hindre radikalisering. Men et samfunn unngår ikke radikalisering ved å snevre inn ytringsfriheten. Det er land med slike lover et godt eksempel på. Ytringsfriheten er dessuten allerede regulert i Norge ved at for eksempel rene oppfordringer til vold og alvorlige trusler er forbudt.

Karikaturtegninger er ikke truende og de oppfordrer ikke til vold. Noen reagerer derimot med vold på visse ytringer, og det er nettopp disse reaksjonene vi aldri må akseptere. Gir vi etter for trusler og vold sier vi samtidig at trusler og vold virker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer