<strong>BRYR SEG IKKE:</strong> Klimaloven vitner om en regjering som prøver å gjøre minst mulig, og en minister som egentlig ikke bryr seg, skriver Silje Ask Lundberg.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
BRYR SEG IKKE: Klimaloven vitner om en regjering som prøver å gjøre minst mulig, og en minister som egentlig ikke bryr seg, skriver Silje Ask Lundberg. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Klimalov

Forslaget til klimalov er ikke verdt papiret det er skrevet på

Det klima- og miljøminister Vidar Helgesen presenterte på tirsdag er totalt meningsløst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Endelig kom den altså. Klimaloven. En lov som skulle holde våre politikere rettslig ansvarlig for klimapolitikken de fører. En lov som har latt vente på seg. Seks år faktisk, det var da de første kravene om loven ble fremsatt. Men det klima- og miljøminister Vidar Helgesen presenterte på tirsdag er totalt meningsløst. Det vitner om en regjering som prøver å gjøre minst mulig, og en minister som egentlig ikke bryr seg.

Silje Ask Lundberg, Naturvernforbundet
Silje Ask Lundberg, Naturvernforbundet Vis mer

For dersom du kjører for fort i trafikken eller parkerer på feil plass så får du en bot. Dersom restauranten din har så dårlige sanitære forhold at folk kan bli sjuk, ja da får du en bot. Men dersom våre folkevalgte ikke evner å ta klimaansvar, og reduserer utslippene, får det ingen konsekvenser.

I lovforslaget står det nemlig at målene er rettslig bindende, i den forstand at de må «respekteres av storting og regjering i politikkutvikling». Det er altså dét denne regjeringen har redusert klimapolitikken til. At så lenge våre folkevalgte har respekt for klimamålene i politikkutvikling, så trenger de ikke nødvendigvis å følge dem. For i neste setning slås det fast at klimamålene ikke er rettslig bindende i den forstand at mangel på måloppnåelse har rettslige konsekvenser.

Man kunne jo tro at hele poenget med å lage en ny lov var at den nettopp skulle ha rettslig effekt. For hvorfor skulle man ellers trenge en lov? Spør du Vidar Helgesen og resten av regjeringen får du nok ikke noe godt svar. De er allerede godt i gang med å snakke seg vekk fra at det de har presentert er totalt unyttig.

Det hjelper nemlig ikke å lovfeste at Norge skal bli et lavutslippssamfunn, om det ikke er noen incentiver for å faktisk komme i mål. Eller i det minste at det får følger dersom man bryter målene man har satt seg.

Om ikke lovforslaget får en real overhaling når den behandles i Stortinget vil den i beste fall bli stående som et eksempel på at våre folkevalgte ikke evner å ta innover seg klimatrusselen, i verste fall vil den bidra til nye utsettelser av utslippskutt. Uansett er den en dyster påminnelse om at det eneste som faktisk virker i klimapolitikken er å kutte utslippene. I 2016 burde ikke det komme som en overraskelse på noen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer