DEBATT

Debatt: Klimalov

Forslaget til klimalov er ikke verdt papiret det er skrevet på

Det klima- og miljøminister Vidar Helgesen presenterte på tirsdag er totalt meningsløst.

BRYR SEG IKKE: Klimaloven vitner om en regjering som prøver å gjøre minst mulig, og en minister som egentlig ikke bryr seg, skriver Silje Ask Lundberg.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
BRYR SEG IKKE: Klimaloven vitner om en regjering som prøver å gjøre minst mulig, og en minister som egentlig ikke bryr seg, skriver Silje Ask Lundberg. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Endelig kom den altså. Klimaloven. En lov som skulle holde våre politikere rettslig ansvarlig for klimapolitikken de fører. En lov som har latt vente på seg. Seks år faktisk, det var da de første kravene om loven ble fremsatt. Men det klima- og miljøminister Vidar Helgesen presenterte på tirsdag er totalt meningsløst. Det vitner om en regjering som prøver å gjøre minst mulig, og en minister som egentlig ikke bryr seg.

For dersom du kjører for fort i trafikken eller parkerer på feil plass så får du en bot. Dersom restauranten din har så dårlige sanitære forhold at folk kan bli sjuk, ja da får du en bot. Men dersom våre folkevalgte ikke evner å ta klimaansvar, og reduserer utslippene, får det ingen konsekvenser.

I lovforslaget står det nemlig at målene er rettslig bindende, i den forstand at de må «respekteres av storting og regjering i politikkutvikling». Det er altså dét denne regjeringen har redusert klimapolitikken til. At så lenge våre folkevalgte har respekt for klimamålene i politikkutvikling, så trenger de ikke nødvendigvis å følge dem. For i neste setning slås det fast at klimamålene ikke er rettslig bindende i den forstand at mangel på måloppnåelse har rettslige konsekvenser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer