DEBATT

Debatt: Straff

Forslaget vil bedre reflektere alvoret ved gjentatt eller omfattende kriminalitet

Regjeringens forslag vil bidra til en bedre forholdsmessighet mellom lovbrudd og reaksjon.

LENGRE STRAFFER: Etter regjeringens syn reflekterer ikke dagens straffenivå alvoret og skadevirkningene ved gjentatt eller omfattende kriminalitet, skriver justisministeren.
  Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
LENGRE STRAFFER: Etter regjeringens syn reflekterer ikke dagens straffenivå alvoret og skadevirkningene ved gjentatt eller omfattende kriminalitet, skriver justisministeren.   Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I sin leder 20. februar omtaler Dagbladet regjeringens forslag om å heve straffenivået i saker der gjerningspersonen har begått flere lovbrudd. Dagbladet slutter seg til synspunkter Iver Huitfeldt uttrykte i Aftenposten 14. februar, hvor Huitfeldt blant annet skriver at forslaget innebærer at «human strafferettspleie i realiteten kastes på historiens skraphaug».

Jeg har vanskelig for å se at det er grunnlag for en slik karakteristikk.

For å ta den enkleste opprydningen først: Regjeringen foreslår ikke å «heve straffenivået fra 21 år til 40 år». Det foreslås derimot at det kan idømmes inntil 30 års fengsel i saker som gjelder flere lovbrudd med en strafferamme på 15 eller 21 års fengsel. I dag kan det maksimalt idømmes 21 års fengsel uansett hvor mange grove lovbrudd saken gjelder. For de få lovbruddene som i dag kan straffes med fengsel i 30 år – for eksempel folkemord – vurderes en maksimalstraff på 40 år.

Loven bygger på et prinsipp om at strafferammene skal øke når gjerningspersonen har begått flere lovbrudd. Dette bør gjelde også for de mest alvorlige lovbruddene. Dagbladet slutter seg også til Huitfeldts påstand om at forslaget innebærer en «kraftig devaluering av humanitetsverdien» i straffepleien. Dette er en lite treffende beskrivelse av forslaget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer