«Forslitte klisjéer»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VESTLIGE VERDIER: Nazneen Khan-Østrem skriver i Dagbladet 17. mars at «vestlige verdier» er en forslitt klisjé. Ingen skal klandre henne for ikke å gjøre sitt til å friske opp begrepet.Serbernes massemord, Holocaust, Guantánamo Bay, Abu Ghraib, George W. Bush, desinformasjon om masseødeleggelsesvåpen og den brasilianske elektrikeren som ble drept av London-politiet i fjor høst representerer ifølge Khan-Østrem vestlige verdier. Som oppsummerer med at hun frykter en verden «der vi underkaster oss de samme innholdsløse verdiene», pådyttet innvandrere av mennesker som meg.Det er vanskelig å svelge en argumentasjonsrekke der vestlige verdier både avfeies som «innholdsløse» og som det reneste skrekkabinett av vestlige kriger og konflikter. Konflikter som umulig kan skyldes trykkefriheten jeg skrev om i den omdiskuterte lederen. Konflikter som har sine paralleller på alle kontinenter. Konflikter som ikke den mest tøyelige lingvist ville finne på å kalle «verdier».

JEG SYNES det redeligste hadde vært å anerkjenne styrkene ved de vestlige samfunn. Det er her det er best å være kvinne. Det er her det er minst korrupsjon. Det er her pressen har best kår. Det er i grunnen hit - spesielt til de engelskspråklige landene USA, Canada, Storbritannia og Australia - resten av verden gjerne vil.Amnesty International eller Transparency International avdekker selvfølgelig grusomheter og umoral i Vesten også. Men omfanget er et annet enn i Asia, Latin-Amerika og Afrika. Og Vestens evne til selvjustis er en annen. Bush-administrasjonens menneskerettighetsovergrep i Guantánamo Bay går sin skjeve gang gjennom amerikansk rettssystem, for å ta et aktuelt eksempel. Det er ikke viktig å hamre inn denne vestlige fortreffeligheten for eget selvbildes skyld. Årsaken er en annen: Denne vinteren har ønsket om dialog med islamister gått foran det meste annet. Jeg synes vi skal bli enige om et par-tre ting som går foran en slik dialog.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer