Forsmak på noe mer

Sjarmerende, men halvferdig med fyrstikkfigurer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEGNESERIE: Øystein Runde har utgitt ei stripebok i et lite format både hva strek og bok angår. Tegneren beklager nærmest utgivelsen på et vis. Han beklager iallfall mangelen på interesse fra aviser selv etter fast plass i månedsbladet Spirit med fyrstikkfigurene.Den vesle boka består av 62 stripesider utført i svært enkel strek. Hovedpersonen heter Tormod, men er vel egentlig tegneren selv, iallfall ender hovedpersonen opp som «Runde» og «veslebror». Han er en bebrilla fyrstikkmann som lurer på livet og omgivelsene sine. Han har narko under senga si og går til presten for å få vite at meninga med livet er å få seg ei dame. Og presten sier bare at nå er meninga å få seg ei enda finere dame.

Smisker

Tormod smisker med ei ku for å få kline med henne. Han lærer om sex av sin far, som knuller i en vott. Og ellers veksler han mellom fyndord og godtkjøpsfilosofi i teksten, mens tegningene enkelte steder er mer uttrykksfulle i all sin enkelthet. Ei stripe sammenlikner for eksempel livet i havet med jula. Her er streken frapperende der tegneren sammenlikner blekksprut med julenisse, sjøstjerne med julestjerne, musling med valnøtt og kråkebolle med marsipan. Resultatet blir morsomt idet Runde lar streken sin utvikles til en type selvstendighet mange av de mer ordrike stripene ikke holder oppe ved hjelp av tegning. Den ungdommelige viklinga har lar komme til uttrykk boka igjennom blir vel gjenkjennelig siden det er slikt unge norske tegnere ser ut til å ha som erfaringsbakgrunn.

Forsmak

Det kan gjøres mye med Tormod Runde som stripefigur. Denne boka virker som en forsmak, ei skisse til noe mer stadig. Tegneren har som en slags intro til tittelen: «The very best of ...», men avslører selv at dette er hele pakka med Tormod. Det kunne vært fint om en dagsavis tok sjansen på tegnerens figur og lot den få utvikle seg i spaltene. Det står på den eventuelle avisa, men først og fremst på Øystein Runde selv. Kanskje denne halvgode boka kan være starten på noe mer og modnere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer