<strong>UNDERSKRIFTER:</strong> For et år siden overleverte NOAH, ved leder Siri Martinsen (t.v.) 143
000 underskrifter mot pels til landbruks- om matminister Jon Georg Dale, i forkant av regjeringens konklusjon om pelsdyroppdrettens framtid. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
UNDERSKRIFTER: For et år siden overleverte NOAH, ved leder Siri Martinsen (t.v.) 143 000 underskrifter mot pels til landbruks- om matminister Jon Georg Dale, i forkant av regjeringens konklusjon om pelsdyroppdrettens framtid. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Statsbudsjettet

Forsøk på å kneble pelsdebatten gjennom skandaløs budsjettprioritering

Det er påfallende at all støtte til frivillig dyrevern kuttes samme år som landbruksminister Jon Georg Dale ber om «ro» for pelsnæringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I sitt budsjettforslag kutter landbruksministeren all støtte til frivillig dyrevern, mens pelsnæringen får to millioner til «dyrevelferdsprogram». Ministerens forsøk på å kneble pelsdebatten har nå også beveget seg inn i budsjettet.

Det er påfallende at all støtte til frivillig dyrevern kuttes samme år som landbruksminister Jon Georg Dale ber om «ro» for pelsnæringen. Da et knapt flertall av Frp, KrF, Høyre og Sp i januar videreførte hold av pelsdyr i bur, ytret ministeren at næringen måtte få fred for kritikerne. Et slikt forsøk på å kneble en aktiv dyrevelferdsdebatt som også pågår internt i «pels»-partiene, er oppsiktsvekkende. Og det blir enda mer oppsiktsvekkende når organisasjoner som fremmer denne debatten strykes helt fra budsjettet.

<strong>NOAH-LEDER:</strong> Siri Martinsen.
NOAH-LEDER: Siri Martinsen. Vis mer

Dale har selv uttalt at regjeringen nå har strukket seg langt for pelsnæringen, men tydeligvis er han villig til å strekke seg enda lenger og ta grep for å svekke pelsnæringens kritikere.

I begrunnelsen for å kutte all organisasjonsstøtte over budsjettet, skriver Landbruks- og matdepartementet (LMD) at frivilligheten ikke skal være «avhengig» av støtte. Men prinsippet om å «klare seg selv», gjelder tydeligvis bare frivillig arbeid for dyr – ikke kommersiell utnytting av dyr. Mens de som jobber for de svakeste i samfunnet mister all støtte, får næringsvirksomhet som utnytter dyr ubegrenset velvilje og støtte. Ikke nok med at pelsnæringen skal få fortsette akkurat som før, bare de har et selvlaget «dyrevelferdsprogram».

Flertallet av nordmenn som er imot pelsdyroppdrett skal også over skatteseddelen betale to millioner for at næringen selv skal lage dette «programmet». Dette er for øvrig en større sum en det alle dyreorganisasjoner ville ha fått til sammen over budsjettet.

Og selv om det kalles «dyrevelferdsprogram» betyr det ikke at pelsdyrenes miljø i større grad er tilpasset dyrenes behov. Alt i alt er hele programmet et skalkeskjul for å fortsette som før. Det handler om mer papirarbeid for å dokumentere at man ikke bryter loven. Men dyrevelferdsproblemene i pelsdyrnæringen løses ikke ved å betale næringen to millioner for å fylle ut skjemaer om at de følger loven. Det er bred faglig enighet om at dette bare kan gjøres gjennom et forbud mot hold av rev og mink i bur.

NOAH fortsetter sitt arbeid for et pelsfarmforbud, og vi gir oss ikke før alle bur er tomme. Lørdag 21. oktober arrangerer vi igjen fakkeltog mot pels i rekordmange 29 byer over hele landet – Europas største markering for pelsdyr. Vi fortsetter vårt arbeid for en pelsfri motebransje – noe som har ført til at norske moteaktører snur ryggen til pels. Og – som deltakere i det internasjonale Fur Free Retailer-programmet, kunne vi nylig glede oss over at motegiganten Gucci har kuttet ut pelsen. Framtida er pelsfri – og landbruksministeren vil aldri kunne skape «ro» så lenge han holder en vernende hånd over det flertallet i befolkningen mener er dyreplageri.

NOAHs oppfordring til Stortinget er å slå ned på diskrimineringen av frivillig dyrevelferdsarbeid, holde sine løfter om å avvikle pelsdyroppdrett og sørge for at de to millionene som landbruksministeren vil bruke til å pusse fasaden for pelsnæringen i stedet blir brukt til reel dyrevelferd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer