MØTER STORM: Hege Storhaug og Humans Rights Service får hard kritikk også fra tidligere forsvarere som sosiolog Kjetil Rolness. Her fra et debattmøte om islam tidligere i år. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
MØTER STORM: Hege Storhaug og Humans Rights Service får hard kritikk også fra tidligere forsvarere som sosiolog Kjetil Rolness. Her fra et debattmøte om islam tidligere i år. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

Innvandring og islam

Forsøker å henge ut mennesker på grunnlag av etnisitet og tro

Dagbladet mener: På tide å kutte statsstøtten både til HRS og Islamsk Råd.

Meninger

Organisasjonen med det misvisende navnet Human Rights Service, ønsker å henge ut mennesker som bekjenner seg til en bestemt religiøs tro. Nei, det er ikke jøder HRS er opptatt av i denne omgang, men troende muslimer som av utseende og oppførsel skiller seg ut i det norske gatebildet. Informasjonssjef Hege Storhaug oppfordrer lesere å sende inn bilder for å dokumentere «den kulturelle revolusjon» som landets «politiske lederskap snur ryggen til».

Det HRS i praksis gjør er å legge til rette for en offentlig gapestokk hvor lovlydige borgere risikerer å bli mistenkeliggjort basert på etnisitet og tro. Hvis noen skulle være i tvil om hva man er ute etter, illustrerer HRS oppfordringen med et bilde av tre hijabkledde kvinner som venter på en buss på Tøyen, et av de mest innvandringstette områdene i Oslo. I bildeteksten hevdes det at islam «dominerer mer og mer i det offentlige rom».

Vulgær anti-muslimsk propaganda florerer på ytre høyrefløy, ofte illustrert med bilder tatt ut av kontekst, men som regel mottar ikke nettsidene statsstøtte. HRS mottar derimot penger for å drive med integrering, hele 1,8 millioner kroner fra statskassa gjennom en tilskuddsordning for «nasjonale ressursmiljøer på integrering». Regjeringen mener at HRS er en spydspiss i dens arbeid for integrering, må vi tro med et så stort tilskudd. Ikke minst fagstatsrådens parti har ivret for støtten, først lokalt i Oslo bystyre, siden i regjering.

Men det å være monomant fiendtlig til islam, kan ikke i seg selv være kvalifiserende for støtte. Da ville som sagt mange i den norske nettfloraen kunne be om tilskudd. Det må knyttes forpliktelser til en slik støtte og settes et minstekrav når det gjelder å innfri formålet. Islamsk Råd i Norge (IRN) er med rette i ferd med å miste sin støtte som følge av at paraplyorganisasjonen ikke levde opp til kravet om å være en brobygger. På samme måte er det åpenbart bortkastet å tildele HRS store beløp for å jobbe med integrering. Det er som å gi Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen millioner av kroner for å stanse oljeutvinning i nord.

Hvis regjeringen ønsker å støtte arbeidet med å henge ut tilfeldige muslimer i Norge og bidra til mistenkeliggjøring av egne borgere med 1,8 millioner kroner, kan man avsette en egen post til formålet. Hvis formålet med støtten er å sørge for bedre integrering, er det på tide å kutte tilskuddene til både HRS og Islamsk Råd.