Brannen i Paris

Forsømte Notre-Dame og halshogde statuene

Historiens høydepunkter fra Notre-Dame.

SE TV: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Brannmannskapene satte alle ressurser tilgjengelig for å prøve å redde kirka som er et landemerke i Frankrike. Video: Sapeurs-Pompiers De Paris Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rett før klokka 19.00 mandag kveld gikk alarmen. Paris' stolthet, Notre-Dame-katedralen sto i brann. Mens brannmannskaper satte alle ressurser til for å håndtere brannen, fryktet franske myndigheter at katedralen ikke kunne reddes.

Katedralen, hvis navn betyr «Vår Frue», har hele tida hatt en enorm betydning for den franske hovedstaden, forteller professor i kirkehistorie Øyvind Norderval til Nyhetsmorgen på NRK.

- Det er en ufattelig kulturell katastrofe som har skjedd. Notre-Dame har gjennom mer enn 800 år vært et sted for viktige kulturelle impulser, både kirkelig, teologisk, religiøst - men også i fransk politikk, sier Norderval.

- Definerer Paris

Han sier det ikke går an å skille mellom katedralens betydning som skille og kulturminne. Norderval beskriver Notre-Dame som ikke bare et kirkelig symbolbygg, men også et kulturelt symbolbygg som på mange måter definerer Paris.

- Den har vært et sentrum som har preget fransk kulturliv i stor grad. Men også europeisk kulturliv. Dessuten er den sentrum for den katolske kirke i Frankrike og sete for erkebiskopen i Paris, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer