Brannen i Paris

Forsømte Notre-Dame og halshogde statuene

Historiens høydepunkter fra Notre-Dame.

SE TV: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Brannmannskapene satte alle ressurser tilgjengelig for å prøve å redde kirka som er et landemerke i Frankrike. Video: Sapeurs-Pompiers De Paris Vis mer Vis mer

Rett før klokka 19.00 mandag kveld gikk alarmen. Paris' stolthet, Notre-Dame-katedralen sto i brann. Mens brannmannskaper satte alle ressurser til for å håndtere brannen, fryktet franske myndigheter at katedralen ikke kunne reddes.

Katedralen, hvis navn betyr «Vår Frue», har hele tida hatt en enorm betydning for den franske hovedstaden, forteller professor i kirkehistorie Øyvind Norderval til Nyhetsmorgen på NRK.

- Det er en ufattelig kulturell katastrofe som har skjedd. Notre-Dame har gjennom mer enn 800 år vært et sted for viktige kulturelle impulser, både kirkelig, teologisk, religiøst - men også i fransk politikk, sier Norderval.

- Definerer Paris

Han sier det ikke går an å skille mellom katedralens betydning som skille og kulturminne. Norderval beskriver Notre-Dame som ikke bare et kirkelig symbolbygg, men også et kulturelt symbolbygg som på mange måter definerer Paris.

- Den har vært et sentrum som har preget fransk kulturliv i stor grad. Men også europeisk kulturliv. Dessuten er den sentrum for den katolske kirke i Frankrike og sete for erkebiskopen i Paris, sier han.

Katedralen ble påbegynt i 1163, under kong Ludvig VIIs styre. Det skulle imidlertid gå nesten 200 år før den i 1345 sto ferdig i all sin gotiske prakt.

NOTRE-DAME: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Video: C_linMiller / Twitter Vis mer

Maktsentrum

Bygget har stått gjennom både den franske revolusjon og verdenskriger på den lille øya Ile de la Cite, som var et maktsentrum for Frankrike på 300-1300-tallet.

ALTERET: Store deler av kirka har fått store skader. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP
ALTERET: Store deler av kirka har fått store skader. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP Vis mer

- Det har vært et samlende religiøst og kulturelt bygg. Det ser man gjennom viktige nasjonale markeringer, selv om Frankrike offisielt er en sekulær stat. Den har jo en veldig omfattende historie, fordi den har ikke bare opplevd gode tider i Frankrikes omtumlende historie.

Historien om Jeanne d'Arc er veldokumentert i franske historiebøker, og velkjent langt ut over Frankrikes grenser. Hennes skjebne er på mange måter tett knyttet til nettopp Notre-Dame, ettersom hun i 1909 ble saliggjort av pave Pius X nettopp fra denne katedralen.

Den unge, modige jenta hevdet hun fikk visjoner fra gud. Selv om hun var fattig, hjalp hun Frankrike i slagene mot de engelske troppene, blant annet ved å bruke listige militærtaktikker.

FØR: Slik så Notre-Dame ut før brannen. Foto: NTB Scanpix
FØR: Slik så Notre-Dame ut før brannen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Halshogget skulpturer

Jeanne d'Arc var en stor støtte for monarkiet, og indirekte årsaken til at kong Karl VII ble kronet, skriver nettstedet Notre-Dame Cathedral Paris. Hun ble bannlyst og brent på bålet for kjetteri i 1431. I 1456 ble hun erklært frikjent, etter sin død.

- Til denne dag er Jeanne d'Arc den eneste som er blitt både fordømt og kanonisert av den katolske kirke, skriver nettstedet Jeanne d'Arc.

Dens mørkeste tid, var kanskje under den franske revolusjon, da Notre-Dame ble forsømt og rasert. I 1793 ble katedralen brukt som tempel av Maximillian Robespierres deistiske samfunn, det såkalte «Det høyeste vesen». I løpet av denne tida ble flere av katedralens skatter plyndret eller ødelagt.

På vestsida av bygget står 28 statuer av bibelske konger, som ble feilaktig trodd å være franske konger. Dermed ble statuene halshogd. Flere av hodene ble funnet under en utgravning i 1977, og står i dag stilt ut på Musée de Cluny, skriver Imaginibus.

OMFATTENDE ARBEID: Brannmannskapene jobbet i 15 timer med å slukke brannen i Notre-Dame. Foto: Serge Tenani/Avenir/ABACA Press
OMFATTENDE ARBEID: Brannmannskapene jobbet i 15 timer med å slukke brannen i Notre-Dame. Foto: Serge Tenani/Avenir/ABACA Press Vis mer

«Ringeren i Notre-Dame»

På begynnelsen av 1800-tallet så det ikke lyst ut for det som i dag er en av Frankrikes største landemerker. Katedralen var nær ved å bli revet, men ble reddet i siste liten av selveste Napoleon. Få år seinere ble han kronet keiser i nettopp Notre-Dame.

Boka «Ringeren i Notre-Dame» av Victor Hugo (1831) skulle bli et vendepunkt. På dette tidspunktet var bygget var forfallent og romanen bidro til at folk skjønte at det trengte en oppussing. Det førte til at Kong Louise Philippe beordret at katedralen skulle renoveres i 1844.

- Det var begynnelsen på en omfattende restaurering slik at kirka ble slik vi så den nå, før den brant, sier professor Norderhov.

Under andre verdenskrig fryktet man at tyskerne skulle ødelegge de skjøre glassmaleriene. Selv om Hitler ifølge Washington Post hadde sverget at han skulle ødelegge hele Paris, overlevde Notre-Dame.

SE TV: Dagbladet er på plass i Paris, der det brøt ut den brann i Notre-Dame-katedralen mandag kveld. Ifølge brannmannskapene skal heten under brannen ha nådd 800 grader celsius. Eksperter må nå undersøke skadene etter brannen, men også skadene som er kommet etter de store mengdene med vann som ble pøst inn i katedralen under slukkingsarbeidet. Vi... Vis mer

- Skal bygges opp igjen

Det er heller ikke første gang katedralen står i brann. Bygningen som står der nå, er gjenoppbygget etter en brann i en tidligere kirke på samme sted. På 1200-tallet slo ulykken til igjen, ifølge boka «The Engineering of Medieval Cathedrals».

Den store klokka oppe i klokketårnet har gjennom fem århundrer varslet store hendelser i den franske hovedstaden. Da andre verdenskrig var over, var det den svære klokka «Emmanuelle» som ringte for å varsle Paris' borgere.

Nå er det Frankrikes president Emmanuel Macron som varsler Frankrikes borgere:

- Det som har skjedd i kveld er åpenbart et fryktelig drama. Redningsmannskaper kjempet mot flammene med ekstremt mot, profesjonalitet og bestemthet. Jeg ønsker å takke dem på vegne av hele landet. Dette er historien vår, og den brenner, sier Macron.

Brannen i Notre-Dame var tirsdag morgen under kontroll, og brannvesenet drev med etterslukking. Spiret og store deler av taket på bygningen ble slukt av flammene. Macron lover imidlertid at kirka skal bygges opp igjen.