Forsonlig formann

En bitter strid er over i Aftenposten, og avisen kommer igjen ut til abonnentene.

Dessuten trekker Schibsted Trykk erstatningskravet på 30 millioner kroner mot bedriftens grafiske klubb - og de sykemeldte trykkeriarbeiderne kommer tilbake på jobb.

Sentralt i konflikten sto formannen i Aftenpostens Grafiske Klubb (AGF), omstridte og fargerike Gunnar Nordby. Ordbruken var heftig, ikke minst blant fagforeningskolleger i redaksjonen.

- Er du en dust, Gunnar Nordby?

- Jeg hørte at lederen i Aftenpostens redaksjonsklubb sa noe slikt på TV. Nå skal jeg prøve å ta en øl med Håkon Letvik, så kommer vi nok ned på beina begge to - selv om Letvik mener jeg gikk av skaftet.

Trist

- Har du noen gang gått på et nederlag?

- I Aftenposten - nei. Vi har hatt tunge saker, som da en typograf meldte seg ut av fag-foreningen. Striden med redaksjonsklubben i forbindelse med trykkerikonflikten er mest av alt trist.

- Har rike Aftenposten igjen kjøpt fred med sin mektige grafiske klubb?

- Som du vet, handlet ikke denne konflikten om penger. Nå har trykkeriarbeiderne fått nye bemanningsavtaler som begge parter er fornøyd med.

- Aftenpostens ledelse frafalt kravet om opp til 30 millioner kroner i erstatninger?

- Vi snakker her om, hva skal vi si, en betinget dom.

- Med andre ord skal Nordby nå være snill gutt en periode?

- Det var jo dine ord.

På valg...

- Onde tunger mener Gunnar Nordby etter dette er på vei ned fra maktens tinde?

- Ja, i den forstand at jeg snart fyller 59 år. Jeg ble sekretær i AGF i 1965. Fra 1981 har jeg vært fagforeningsformann. Og det har jeg tenkt å fortsette med å være. Men det er klart, jeg er på valg, jeg.

- Kan typograf Nordby brekke om en avisside?

- Nei. Men jeg kan vel lære, ha, ha... Jeg begynte i Aftenposten som 13-åring. Var med på budbilen og lempet aviser. Så ble jeg lærling i grafisk. Så ble det fagforening mer eller mindre på heltid.

- Dere brukte nesten 14 timer på å komme fram til enighet. Deilig med helgefri nå?

- Ja, forhandlingene natt til i går var de hardeste jeg noen gang har vært med på.

- En tur til Nord-Korea, kanskje? (Nordby er æresborger med fortjenestemedalje fra Kim Il-Sung, og han var i DDR 51 ganger.)

- Det blir vel heller hytta på Nordnes i Ringerike. Får greie seg, det.