TALSPERSON: Jon Engen-Helgheim er Frp's innvandringspolitiske talsperson. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
TALSPERSON: Jon Engen-Helgheim er Frp's innvandringspolitiske talsperson. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB ScanpixVis mer

Forsøpling av debatten

Debatten om migrasjon og politisk asyl skal føres med åpenhet og romslighet, ikke med stempling og sjikane.

Leder

I Norge er det tradisjon for at partiene og politikerne behandler hverandre med respekt. Ikke for å dekke over eller glatte ut motsetninger, men fordi offentlig debatt bare har verdi når folk lytter til motparten og følger enkle regler for saklighet.

Dette er en romslig ramme som gir god plass til skarpe ytringer og karakteristikker, og slik bør det være. Unødvendig nedkjøling av debatten strider mot ytringsfriheten. Likevel er det en tydelig tendens at grensene utfordres og at det blir akseptert. Vi ser stadig oftere at det blir framsatt trusler, falske beskyldninger og sjikane.

Politikerne bør stå i fremste rekke for å rydde opp i denne forsøplingen av debatten. Det innser ikke alle. For noen dager siden skrev nestlederen i Arendal Frp en post på Facebook der hun med direkte adresse til statsminister Erna Solberg karakteriserte tilhengerne av FNs migrasjonspakt som landssvikere.

De er ifølge Maurith Julie Fagerland verre enn de som «fraterniserte med tyskerne» under annen verdenskrig. Ifølge Frp-politikeren handler det om politikere som behandler folket og landet som dritt for egen vinnings skyld. I etterkant sier Fagerland hun håper det kom noe godt ut av den sterke ordbruken.

I deler av Frp er det aksept for denne type agitasjon, også helt inn i partiets stortingsgruppe. Innvandringspolitisk talsperson Jon Engen-Helgheim sier til Dagbladet at han selv ikke ville brukt ordet landssvik, men han «forstår at folk blir frustrerte».

I kjent stil legger han ansvaret for denne frustrasjonen på dem som ikke snakket åpent om FNs migrasjonspakt på et tidligere tidspunkt. Som om en FN-avtale nærmest er en hemmelig og konspirativ avtale. Engen-Helgheim sier «vi må slutte å gå etter folk på grunn av ord og vendinger», og han tar ikke bruken av begrepet landssvik «veldig tungt».

Jon Engen-Helgheim er Frp's talsperson på et politisk område som er meget viktig for Frp, og som også er et brennhett tema i hele den offentlige debatten.

Migrasjon og politisk asyl er viktige spørsmål som ofte setter i gang sterke følelser. Den debatten skal føres med åpenhet og romslighet. Men ikke med stempling og sjikane.

Her har politikerne et særskilt ansvar, men det vil ikke Engen-Helgheim akseptere. Han ser seg bedre tjent med å kjæle for folk som går langt over streken. Denne leken med fyrstikker er farlig og sterkt kritikkverdig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.