Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Forsøpling av kommentarfeltene

Eldre damer i pene klær står i butikkøen og omtaler de «tyvaktige romfolkene».

«SKITNE»: Tiggerne blir omtalt som skitne, kjeltringer, tyver eller potensielle drapsmenn. Hvordan vi omtaler mennesker har betydning, skriver artikkelforfatteren.
«SKITNE»: Tiggerne blir omtalt som skitne, kjeltringer, tyver eller potensielle drapsmenn. Hvordan vi omtaler mennesker har betydning, skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er vår, og da er det igjen tid for å kritisere forsøplingen av Norges gater. Og med forsøpling mener kommentarfeltene åpenbart romfolk og annet «pakk». Personene som tigger i gatene blir omtalt som skitne, kjeltringer, tyver eller potensielle drapsmenn.

Hvordan vi omtaler mennesker, hvilke ord som brukes for å beskrive en folkegruppe har betydning. Eldre damer i pene klær står i butikkøen og omtaler de «tyvaktige romfolkene». Foreldre med små barn diskuterer helt åpent hvordan gatene fylles med tiggere som bare er ute etter å lure nordmenn for penger. De er ikke rasister, de bare sier ting «slik det er». «Kaller en spade for en spade».

For 20 år siden var jeg på backpackertur i Romania. I en liten by fikk vi følge av seks-sju rombarn som syntes vi var kjempespennende og eksotiske. De var i alderen fem-åtte år. De spurte etterhvert om å få lov til å hjelpe oss å bære sekkene våre. Vi hadde blitt advart mot rombarn, men fulgte heller godt med og lot dem hjelpe til.

Etterhvert spurte vi om de ville ha en liten ting for hjelpen. Jeg hadde ventet meg at de skulle spørre om penger, men på haltende engelsk kom det fram at de veldig gjerne ville ha en iskrem. I glass, med skje, fra et utested i nærheten.

Jeg skjønte ikke helt hvorfor dette skulle være så spesielt, men vi gikk i samlet flokk opp til spisestedet.

Ungene satte seg forventningsfullt rundt bordet og jeg gikk inn for å handle. Ekspeditøren sa at jeg og følget mitt kunne få is i glass, men ikke barna. Hvorfor? spurte jeg, og svaret gjorde vondt langt inn i sjelen min. «Barna er romfolk, de er skitne, og vi kan ikke la dem bruke glassene og skjeene våre».

Jeg kastet et blikk på barna som ventet og som stirret stivt og håpefullt mot meg. De var renere i tøyet enn meg og mine støvete venner. Plutselig forsto jeg hvorfor det å spise fra glass og med skje på et utested var så høyt skattet.

Jeg insisterte og fikk til slutt utdelt et glass med kuleis til hver av barna. Større glede har jeg ikke sett siden.

De skrapet glassene pent tomme og takket for seg.

Hver gang jeg hører priviligerte nordmenn klage på disse «skitne, tyvaktige menneskene» tenker jeg på de små barna jeg møtte for drøyt 20 år siden. Og jeg tenker hvilken ulykke det er når det blir akseptabelt å umenneskeliggjøre andre ved å betegne dem som søppel.

Hele Norges coronakart