Forspill til budsjettet

Ingress

Meninger

En trontaledebatt er på mange måter en valgkamp i miniatyr med den vesentlige forskjell at den ikke påvirker sammensetningen på Stortinget. I beste fall kan en slik debatt bære bud om nye, framtidige allianser og konstellasjoner i norsk politikk. Slike var ikke mulig å skimte i går.

Opposisjonens frontfigur, lederen for det største opposisjonspartiet, Ap-leder Jonas Gahr Støre, benyttet anledningen til å melde om konstruktiv medvirkning til å møte store samfunnsmessige utfordringer og knallhard opposisjon der Ap er uenig med regjeringen. Blant konfliktområdene er arbeidsliv, skatt og skole. Ap har lenge markert bastant motstand mot regjeringens foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven. Det samme gjelder Ap?s syn på de tre viktigste velferdsområdene, skole, helse og eldreomsorg. Der ønsker regjeringen økt innslag av private. Det ønsker ikke Ap. Det var gjennomgående tema under valgkampen i fjor. Det var tema også i første dag av trontaledebatten.

De som ventet overraskende signaler fra KrF-leder Knut Arild Hareide, som kunne ha skapt spenning i det store bildet, må ha blitt skuffet. Riktignok varslet KrF-lederen motstand mot store skattelettelser i en situasjon der alle venter på innstillingen fra Scheel-utvalget. Men Hareide lot seg ikke lokke til å love å bli med på et bredt forlik om sitt hjertebarn, bistandspolitikken, før han har sett statsbudsjettet. Samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF står ved lag. Den sier at partiene først skal forhandle med regjeringen før de eventuelt slutter seg til annen politikk.

I det hele tatt bærer trontaledebatten preg av at den finner sted kort tid før statsbudsjettet legges fram. Både Høyre og Frp kunne parere spørsmål om mulige kutt med å vise til statsbudsjettet som altså legges fram i morgen. Ingen, bortsett fra de mest innvidde i regjeringspartiene, vet sikkert hva som kommer. Men alle har forventninger til det. Både Høyres parlamentariske leder Trond Helleland og Frp's, Harald Tom Nesvik, viste i går generelt til at regjeringen har levert i tråd med sine erklæringer og vil fortsette med det. Det er når prioriteringene blir synlige og konkrete, debatten for alvor spisses til. Også da vil trolig opposisjonspartiene slite med at budsjettforslaget er til å leve med for de fleste.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.