Først 100 år etter at han ble født går det opp for britene at de har uttalt navnet hans feil i alle år

Daily Mail med sjokkartet «avsløring» om Roald Dahl.

HØYT ELSKET: Roald Dahl er særlig kjent for sine mange barnebøker. Foto: NTB Scanpix
HØYT ELSKET: Roald Dahl er særlig kjent for sine mange barnebøker. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): - Du har sagt det feil! Et tv-program fra 60-tallet viser hvordan Roald Dahl egentlig uttaler navnet sitt, proklamerer Daily Mail i kjent stil overfor sine millioner av lesere.

- I flere tiår har fans referert til forfatteren som «Row-ald» eller «Roh-ld», mens det egentlig navnet hans, som er norsk, uttales «Roo-al'», fortsetter den smått sjokkpregete artikkelen.

Skummelt tv-drama

13. september var det 100 år siden avdøde Roald Dahl kom til verden, og det tok altså sin tid før hans landsmenn oppfattet det mange nordmenn nok har stusset over opp gjennom åra, nemlig den etablerte feiluttalelsen av navnet til vår kjære norgesvenn.

Det er et «skummelt» tv-dramaprogram fra 1961, med referanser til historien om Ringeren i Notre Dame, avisa Daily Mail har oppdaget. En korrekt antrukket og sigarettrøykende Dahl er programvert, og i løpet av sendingens første sekunder introduseres han, riktig og med norsk schwung, som «Roald Dahl».

Norske foreldre

Siden den gang har det imidlertid gått mest i «Row-ald» eller «Roh-ld», skal vi tro den overraskede tonen til Daily Mail.

Den britiske og høyt elskede forfatteren ble født i Wales i 1916, men hadde norske foreldre. Han døde 23. november 1990 av en blodsykdom, men har fått evig liv gjennom klassiske fortellinger som «Verdens største fersken», «Charlie og sjokoladefabrikken», «Matilda», «Store vennlige kjempe» og «Heksene», skriver Store norske leksikon.

Var soldat

Gjennom hele oppveksten tilbrakte Dahl sommerferiene i Norge sammen med familen.

Han startet forfatterkarrieren som novelleskribent, og ble blant annet publisert i det anerkjente magasinet «The New Yorker». Han tjenestegjorde også under andre verdenskrig i det britiske luftvåpenet, Royal Air Force (RAF).

Saken er også publisert på Dagbladets Facebook-side, hvor du kan legge igjen en kommentar eller dele videre med vennene dine.