Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Først ble den nominert til Oscar - nå kan filmen om æresdrap endre lovene i Pakistan

Pakistans statsminister Nawaz Sharif endret mening etter å ha sett dyster dokumentar.

OSCARNOMINERT:  Gjengen bak filmen  «A girl in the river» poserer på Academy Awards-seremonien i Beverly Hills, California, 24.februar. Foto: REUTERS/Danny Moloshok
OSCARNOMINERT: Gjengen bak filmen «A girl in the river» poserer på Academy Awards-seremonien i Beverly Hills, California, 24.februar. Foto: REUTERS/Danny Moloshok Vis mer

En Oscar-nominert dokumentarfilm om æresdrap kan føre til en lovendring i Pakistan, der et smutthull i regelverket sørger for at drapsmennene stort sett går fri.

Saba Qaiser (19) giftet seg med mannen hun elsket. Derfor skjøt faren henne i hodet, stappet henne i en bag og dumpet henne i elva. Så gikk han fri på grunn av et smutthull i den pakistanske loven.

Saba overlevde mirakuløst, og hennes historie er nå festet til lerretet. Den 40 minutter lange dokumentarfilmen «A girl in the river» av den pakistanske filmskaperen Sharmeen Obaid-Chinoy er nominert til Oscar-prisen for beste kortfilm. Prisen deles ut natt til søndag.

Smutthull Æresdrap har lenge vært en betent sak i Pakistan. Hvert år blir minst 1.000 jenter drept for å «redde» familiens ære. Ifølge eksperter er tallet langt høyere, men mange av drapene blir aldri kjent.

- Jeg ønsket å starte en debatt om dette, sier Obaid-Chinoy til det tyske nyhetsbyrået DPA. I 2012 vant hun en Oscar-pris for filmen «Saving face» om syreangrepene mot pakistanske kvinner.

I 2004 vedtok Pakistan en lov mot æresdrap. Likevel går minst 70 prosent av gjerningspersonene fri på grunn av et smutthull i loven.

Den inneholder nemlig et en klausul om at gjerningsmannen kan tilgis av offerets familie. Og siden slike drap gjerne foregår innenfor en og samme familie, blir sakene lagt døde.

- Denne loven er praktisk talt ubrukelig for å beskytte kvinner, sier Rabeea Hadi fra kvinneorganisasjonen Aurat til DPA.

Lovendring Nå kan filmen om Saba bidra til en lovendring i Pakistan. Da Oscar-nominasjonen var et faktum, gikk statsminister Nawaz Sharif ut med løfter om å endre loven.

OSCARNOMINERT: Sharmeen Obaid-Chinoy fra den Oscar-nominerte dokumentarfilmen A Girl in the River. Foto: REUTERS/Danny Moloshok
OSCARNOMINERT: Sharmeen Obaid-Chinoy fra den Oscar-nominerte dokumentarfilmen A Girl in the River. Foto: REUTERS/Danny Moloshok Vis mer

- Slike drap er imot islam, og enhver som begår dette, må straffes og straffes hardt, sier Sharif til den britiske avisa The Guardian.

Aktivister frykter imidlertid at dette ikke vil skje med mindre det legges et stort press på myndighetene. Den siste tiden har underskriftskampanjer florert på internett.

Sharif risikerer også å erte på seg religiøst konservative miljøer i Pakistan. Trass i at religiøse ledere fordømmer æresdrap, støtter de samtidig sterkt den islamske tradisjonen med at drapsmenn kan unngå straff dersom de blir tilgitt av offerets familie.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media