DEBATT

Debatt: FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner

Først da han slo, skjønte jeg at det var vold

Merete (36) kunne blitt et nytt tall i den dystre statistikken over partnerdrap.

FASADE: Overfor familie og venner forsøkte jeg å glatte over. Jeg ville så inderlig at forholdet skulle fungere av hensyn til barna, skriver kronikkforfatteren.  Foto: Ermolaev Alexander / Shutterstock / NTB Scanpix
FASADE: Overfor familie og venner forsøkte jeg å glatte over. Jeg ville så inderlig at forholdet skulle fungere av hensyn til barna, skriver kronikkforfatteren.  Foto: Ermolaev Alexander / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I 2015 utgjorde partnerdrap 40 prosent av alle registrerte drap i Norge.

«Jeg ser nå i ettertid at han gradvis manipulerte meg, drev meg inn i det. Nå merker jeg hvor mye energi jeg brukte på å gå på tå hev og tilrettelegge for ham. Overfor familie og venner forsøkte jeg å glatte over. Jeg ville så inderlig at forholdet skulle fungere av hensyn til barna».

Dette er historien til Merete, en av tusenvis av norske kvinner som har blitt utsatt for vold fra partneren sin. I dag, på FNs internasjonale dag mot avskaffelse av vold mot kvinner, ønsker jeg å fortelle hennes historie.

Merete ble i sommer truet på livet av sin daværende ektemann. Gravid i 12. uke og med sine to barn i skolealder som vitne, gikk partneren til angrep på henne i hjemmet. Dette er en historie om en kvinne som har blitt utsatt for manipulering, psykisk terror, grov vold og drapstrusler. Det er en historie om et helsevesen som ikke oppdaget volden. Om et barnevern som ble alarmert, men ikke reagerte. Om politiet, som ila voldsutøveren besøksforbud, men som ikke vil gi Merete voldsalarm. Historien om en voldsutsatt kvinne som ikke slipper unna voldsutøveren uansett om hun bryter ut av forholdet. Politikerne snakker om at vold må bekjempes, men følger ikke opp med tilstrekkelig tiltak og midler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer