KUNNE RAST SAMMEN: Citicorp Center kunne ha rast sammen som følge av sterk vind hvis ikke en arkitektstudent hadde tatt kontakt med bygningsingeniøren. Foto: Chris Hondros/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
KUNNE RAST SAMMEN: Citicorp Center kunne ha rast sammen som følge av sterk vind hvis ikke en arkitektstudent hadde tatt kontakt med bygningsingeniøren. Foto: Chris Hondros/Getty Images/AFP/NTB ScanpixVis mer

Først etter at skyskraperen sto ferdig oppdaget en student den katastrofale feilberegningen

Bygget som står på «stylter» i New York.

(Dagbladet): Da den sto ferdig i 1977 var skyskraperen verdens sjuende høyeste bygning. I New Yorks skyline kan du kjenne skyskraperen, kjent som Citicorp Center, ved sin karakteristiske 45 graders skrånende topp.  

Står på stylter Men det mest spesielle med bygget må være at byggets ni første etasjer, som fungerer som «stylter» for de resterende 50 etasjene.

Det ser ikke spesielt robust ut, men det må det vel være? Hvis ikke hadde de vel ikke bygd det på den måten?

Det er nok det de fleste har tenkt.

Det gjorde også bygningsingeniøren William LeMessurier, som skal ha fått idéen mens han tegnet på en serviett på en gresk restaurant. Det ble ansett som genial og nyskapende ingenørkunst.

Helt til LeMessurier fikk en telefonsamtale.

Kunne ha rast sammen Det var året etter at bygget sto ferdig, og personen som ringte var arkitektstudenten Diane Hartley - og hun kom med en oppsiktsvekkende påstand om at bygget kunne rase sammen ved sterk vind, skriver Slate. Hele historien ble fortalt under podcasten 99% Invisible.

Studenten hadde tatt for seg Citicorp Center, og ville vite hva LeMessurier hadde gjort for å sørge for at bygningenen taklet sterk vind som treffer bygningens hjørner. Vanligvis er bygninger sterkest i hjørnene, men Citicorp Center er altså ikke som vanlige bygninger.

LeMessurier gjorde nye beregninger og fant ut at studenten hadde rett. Han sammenlignet deretter hvor sterke vinder bygningen tålte med værdata, og konkluderte med at stormer sterke nok til å rive ned Citicorp Center rammer New York hvert 55. år.

Men dette var bare om en mekanisme på 400 tonn som holdt bygningen stabil fungerte. LeMessurier innså at en stor storm kunne sørge for at denne mekanismen kunne bli slått ut.

Uten denne mekanismen i funksjon kalkulerte han at at bygningen tålte enda mindre vind - og at slike stormer rammer New York hvert 16. år.

Holdt hemmelig LeMessurier slo alarm, og varslet Citicorp om at en nødreperasjon måtte utføres. Samtidig ble New York-politiet kontaktet og en evakueringsplan utformet for 10 kvartaler i området rundt.

STÅR PÅ «STYLTER»: Citicorp Centers ni første etasjer fungerer som «stylter» for å de resterende 50 etasjene. Foto: Wikipedia Commons
STÅR PÅ «STYLTER»: Citicorp Centers ni første etasjer fungerer som «stylter» for å de resterende 50 etasjene. Foto: Wikipedia Commons Vis mer

Samtidig be 2500 frivillige fra Røde Kors holdt i beredskap og tre ulike værtjenester leid inn døgnet rundt for å holde øye med potensielle stormer.

Den dramatiske situasjonen ble holdt hemmelig fra intetanene newyorkere, inkludert ansatte i bygningen, til tross for at orkanen Ella truet i sjøen utenfor USA. Orkanen er den sterkeste som er registrert i kanadisk farvann.

Saken kjent først i 1995 Og tilfeldigvis var samtlige New York-aviser i streik på tidspunktet.

Det hele ble holdt hemmelig til Joe Morgenstein overhørte historien under en fest, og intervjuet LeMessurier. Morgenstein publiserte saken i New Yorker i 1995.

BBC hadde også en dokumentar om det som blir kalt «Citicorp Center-krisa». Det var først da Hartley selv så dokumentaren at hun ble kjent med at henvendelsen hennes hadde ledet til noe.

KARAKTERISTISK: Bygget peker seg ut i New Yorks skyline med sin karakteristiske 45 graders skrående topp.
Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
KARAKTERISTISK: Bygget peker seg ut i New Yorks skyline med sin karakteristiske 45 graders skrående topp. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer